Παράταση ως 15/1 για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

Παρατείνεται ο εξωδικαστικός – Παγώνει ο φόρος υπεραξίας ακινήτων
12 Δεκεμβρίου, 2018
Στις 150.000 ευρώ κατεβάζει η κυβέρνηση το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας του ν. Κατσέλη
14 Δεκεμβρίου, 2018
Δείτε τα όλα

Παράταση ως 15/1 για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

13/12/2018

Η προθεσμία έληξε χθες αλλά αρκετοί φορείς ζήτησαν έξτρα χρόνο, αίτημα το οποίο γίνεται αποδεκτό. Αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης σχεδιάζονται διασταυρώσεις και βαριά πρόστιμα για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί.

Παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου ανακοινώνει εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, αναφορικά με την προθεσμία δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα (POS). Η προθεσμία έληξε χθες αλλά αρκετοί φορείς ζήτησαν έξτρα χρόνο, αίτημα το οποίο γίνεται αποδεκτό.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ξεκινήσει διασταυρώσεις ανάμεσα στη λίστα των υπόχρεων και στον κατάλογο όσων δήλωσαν εντός προθεσμίας τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Ο εντοπισμός όσων δεν δηλώσουν τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς δημιουργεί αυτόματα μια λίστα πιθανών φοροφυγάδων. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις όπου οι ελεγκτικές αρχές έχουν διαπιστώσει το φαινόμενο της αθρόας έκδοσης «αποδείξεων» μόνο από τα POS, χωρίς την παράλληλη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι αποδείξεις των POS συνοδεύονται από αποδείξεις-μαϊμού.

Με τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα πρέπει να κατευθύνονται όλα τα έσοδα της επιχείρησης, ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων γίνεται πιο εύκολος, ενώ παράλληλα διευκολύνονται και οι κατασχέσεις, στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όσοι ρισκάρουν να μη δηλώσουν τον λογαριασμό τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1.000 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιφέρει και η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού, καθώς νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού.

Για την υποβολή δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού πέραν των προθεσμιών που ορίζονται επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Επαγγελματικό Λογαριασμό, οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Πηγή: Euro2day.gr