Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης για το 2021

Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 30 δισ. δάνεια με μόχλευση την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης
29 Ιανουαρίου, 2021
Με e-mail η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας
5 Φεβρουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης για το 2021

05/02/2021

Την παραδοχή ότι τα χρήματα που θα δοθούν ως μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος από τον προϋπολογισμό έκανε σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο είπε ότι θα κοστίσουν στην οικονομία άλλα 500 εκ ευρώ. “Οι ανάγκες της οικονομίας είναι απεριόριστες αλλά οι πόροι είναι περιορισμένοι”, τόνισε ο υπουργός οικονομικών επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η οικονομία θα συνεχίζει να στηρίζεται για όσο χρειαστεί με κατάλληλη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις προτροπές των διεθνών οργανισμών για συνέχιση της στήριξης των οικονομιών (π.χ του ΔΝΤ) ο υπουργός οικονομικών θύμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. “Θα πρέπει συνεπώς να προσέξουμε για να μην υπονομεύσουμε την επόμενη μέρα της οικονομίας” σημείωσε με νόημα.

Σε ότι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 επανέλαβε ότι όσοι απορρίφθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Σημείωσε μάλιστα ότι το 40% των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση παρουσίαζαν για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την Τετάρτη νέες αιτήσεις για το 5ο κύκλο

Υπενθύμισε ότι μετά το κλείσιμο αύριο της πλατφόρμας για την αιτήσεις αποδοχής των ενισχύσεων όσων κρίθηκαν επιλέξιμοι η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά. Τότε θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις νέες επιχειρήσεις οι οποίες αρχικά είχαν αποκλειστεί αλλά και όσες επιχειρήσεις συμπλήρωσαν τον τζίρο τους στον ιστότοπο my business support της ΑΑΔΕ αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος για να περιληφθούν στις ενισχύσεις. Τόνισε επίσης, ότι μέχρι και το Μάρτιο θα αποφασιστεί αν τελικά το 50% των ενισχύσεων από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μετατραπεί εκ των υστέρων σε ενίσχυση μετά και την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για την κρατικές ενισχύσεις από την ΕΕ την περασμένη Πέμπτη.

Από Μάρτιο η κάλυψη παγιών δαπανών

Ως συνέχεια στα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών που έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ. Θύμισε ότι το πλαίσιο του μέτρου θα ψηφιστεί με νομοσχέδιο για την ΕΛΣΤΑΤ που έχει καταθέσει στην Βουλή το ΥΠΟΙΚ από την περασμένη εβδομάδα το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα.

Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το ποιες θα είναι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτούνται αλλά τόνισε ότι η ανώτατη ένταση ενισχύσεων μπορεί δυνητικά να φτάνει το 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι με την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις η ανώτατη ενίσχυση ανά επιχείρηση από 3 εκ ευρώ φτάνει πλέον τα ο 10 εκ ευρώ. “Θα είμαστε έτοιμοι μέσα στους επόμενους δύο μήνες να τοποθετηθούμε για το ποιοι και για ποιες δαπάνες θα επιδοτηθούν”, κατέληξε ο υπουργός οικονομικών. 

Πηγή: Capital.gr