Πακέτο αναβολών για το «βουνό» των φορολογικών υποχρεώσεων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Το χρονοδιάγραμμα για αιτήσεις σε Συν-Εργασία και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού
3 Δεκεμβρίου, 2021
Ποια μέτρα στήριξης παρατείνονται μέχρι και τον Ιούνιο του 2022
10 Δεκεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πακέτο αναβολών για το «βουνό» των φορολογικών υποχρεώσεων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

10/12/2021

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για επιστρεπτέα προκαταβολή, νέες αντικειμενικές και πληρωμή τελών κυκλοφορίας

 

Πρόσθετο χρονικό περιθώριο στους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ώστε να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τοις μετρητοίς το οφειλόμενο ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή, παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων, αλλά και λύση για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες που θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες περιλαμβάνει το «πακέτο» παρεμβάσεων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να μειωθεί η «πίεση» στην αγορά εν όψει του τέλους του έτους.

Με την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά μετά την κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, να μεγαλώνει, είναι αβέβαιο αν μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί στις λιγότερες από 20 εργάσιμες που έχουν απομείνει μέχρι να αλλάξει ο χρόνος. Ήδη, μάλιστα, έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα για παρατάσεις από την αγορά, με την κυβέρνηση να δείχνει διαθέσεις ανταπόκρισης στο μέτρο του εφικτού.

Νέες αντικειμενικές

Αγοραπωλησίες και γονικές παροχές ακινήτων πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν οι ενδιαφερόμενοι την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Τα αδήλωτα τετραγωνικά πρέπει επίσης έως 31/12 να εμφανιστούν στην πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ενώ από την 1η/1/2022 μπαίνει σε ισχύ και η υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, κάτι που θα βρουν μπροστά τους και οι υποψήφιοι για ένταξη στον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ», ο οποίος επίσης ξεκινάει από τις 13 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη κινητικότητα

Οι εκκρεμότητες για να κλείσει το έτος δεν σταματούν εδώ. Οι φορολογούμενοι έχουν μπροστά τους την τριπλή φορολογική υποχρέωση -την καταβολή δηλαδή των τελών κυκλοφορίας, της δόσης του φόρου εισοδήματος και της δόσης του ΕΝΦΙΑ- αλλά και τις αποφάσεις για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με την πανδημία. Πρέπει δηλαδή να ρυθμίσουν τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν στο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και ταυτόχρονα να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό που προκύπτει από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ή αν θα το καταβάλουν στις 60 δόσεις που προβλέπει ο νόμος. Όλες αυτές οι εκκρεμότητες δημιουργούν μεγάλη «κινητικότητα» εν όψει του τέλους της χρονιάς, με αποτέλεσμα να θεωρείται αβέβαιο το κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Για να συντάξουν συμβόλαια οι συμβολαιογράφοι πρέπει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα και από τους δήμους και από τις εφορίες και από τους μηχανικούς, με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρείται «μποτιλιάρισμα».

Συσσωρευμένες εκκρεμότητες

Αναλυτικά, οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί και τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

Επιστρεπτέα προκαταβολή

 Παρά το γεγονός ότι υπολείπονται ελάχιστες ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν έχει αναρτήσει ακόμη στα μητρώα των πολιτών στο Taxis τα οφειλόμενα ποσά ανά επαγγελματία. Έτσι, με το που θα γίνει η ανάρτηση -η οποία θα καθυστερήσει, καθώς ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν το ποσό της οφειλής αλλά και το ποσοστό κουρέματος του καθενός-, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν εφάπαξ το ποσό προκειμένου να λάβουν την πρόσθετη έκπτωση του 15% ή αν θα επιλέξουν τον δρόμο των δόσεων. Ήδη, χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η επιλογή «εφάπαξ πληρωμή ή 60 δόσεις» να μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2022. Επίσης, στη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στο «naftemporiki.gr» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην περίοδο έναρξης καταβολής των 60 δόσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στην πανδημία.

Το πιθανότερο είναι ότι η μια απόφαση θα παρασύρει και την άλλη, καθώς αν δοθεί χρόνος για την επιλογή «εφάπαξ ή δόση» μοιραία θα μετατεθεί και ο χρόνος καταβολής της 1ης εκ των 60 δόσεων. Οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Το ζήτημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ και τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν, παρά το κούρεμα που υπό προϋποθέσεις φτάνει και στο 78,5%, υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο. Εκτός από την υποβολή των δικαιολογητικών -έργο που έχουν αναλάβει οι λογιστές- θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ήδη υπάρχει συνεργασία της ΑΑΔΕ με την «Εργάνη», αλλά και σε αυτό το μέτωπο δημιουργούνται ζητήματα, καθώς εμφανίζονται επαγγελματίες να έχουν μειώσει προσωπικό χωρίς δική του υπαιτιότητα (π.χ. συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις κ.λπ.), κάτι που χρήζει διευκρινίσεων.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Τόσο οι συμβολαιογράφοι όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Aκινήτων έχουν ζητήσει παράταση στην ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου και στη λειτουργία της πλατφόρμας για την καταχώρηση των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους. Επικαλούνται τις μεγάλες καθυστερήσεις και στους δήμους για την έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, και στις εφορίες, και στα κτηματολογικά γραφεία. Η ζήτηση για γονικές παροχές παραμένει πολύ μεγάλη, καθώς μπορεί να έχει ήδη ενεργοποιηθεί το νέο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, που πρακτικά μηδενίζει τον φόρο, ωστόσο υπάρχουν τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδα μετεγγραφής κ.λπ.) που εξακολουθούν να βαραίνουν τον ενδιαφερόμενο για τη μεταβίβαση. Ήδη, στο τραπέζι υπάρχει το εξής σενάριο: Σε όσους κάνουν τη δήλωση μεταβίβασης στην εφορία μέχρι 31/12, να επιτραπεί η σύνταξη του συμβολαίου να γίνει και αργότερα, δηλαδή μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, χωρίς να υπάρξει ούτε μεταβολή στις αντικειμενικές αξίες ούτε υποχρέωση έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Οι ιδιοκτήτες, βέβαια, εκτιμούν ότι και αυτή η κίνηση δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς οι συμβολαιογράφοι για να στείλουν δηλώσεις στην εφορία θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, εικόνα η οποία αποτυπώνεται και στα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρωθούν από τους δήμους και τα κτηματολογικά γραφεία. Ανακοινώσεις αναμένονται επίσης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς η πίεση στην αγορά έχει αυξηθεί.

Τέλη κυκλοφορίας

Πέρυσι, λόγω πανδημίας, τα τέλη κυκλοφορίας εξακολουθούσαν να πληρώνονται μέχρι και τον Φεβρουάριο. Φέτος, το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να φτάσει τόσο… μακριά, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει ολιγοήμερη παράταση, κάτι που άλλωστε συμβαίνει όλα τα χρόνια. Η νέα προθεσμία θα ανακοινωθεί προς το τέλος του μήνα για να μην υπάρξει εφησυχασμός, ενώ πιθανότητα μεγάλης παράτασης θα υπάρξει μόνο αν εξελιχθούν άσχημα τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική