Όλοι οι όροι για τη «Συν-Εργασία» τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 2022

Ποιες νέες μειώσεις φόρων περιλαμβάνει το 2022
24 Δεκεμβρίου, 2021
Κουρεμένα ενοίκια: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα
24 Δεκεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Όλοι οι όροι για τη «Συν-Εργασία» τον Ιανουάριο – Μάρτιο του 2022

24/12/2021

Ο τζίρος της περιόδου Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021.θα αποτελέσει το κριτήριο για την ένταξη ή μη των επιχειρήσεων στο μηχανισμό “Συν-Εργασία” κατά το διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου 2022.

Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο, κατά το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή επί της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, την παράταση του εν λόγω μέτρου.

Αυτό σημαίνει, εφόσον επαληθευθεί το σενάριο σε σχέση με την περίοδο αναφοράς του τζίρου των επιχειρήσεων, πως για να ενταχθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” σε οποιονδήποτε μήνα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, θα πρέπει να είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% μεταξύ Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021.

Σημειώνεται πως η περίοδος αναφοράς αυτή ίσχυε και για όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη “Συν-Εργασία” στο διάστημα έως και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Κατά τ’ άλλα, οι όροι για την ένταξη ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης μίας επιχείρησης στην “Συν-Εργασία” θα μείνουν οι ίδιοι. Δηλαδή εφόσον έχει υποστεί μείωση έως 50% στο μισθό του, το κράτος θα καλύπτει το 60% αυτής της μείωσης και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και ασφαλισμένων) επί του μισθού ο οποίος μειώθηκε.

Επίσης, κανένας “συν-εργαζόμενος” δεν επιτρέπεται να απολυθεί ενόσω είναι ενταγμένος στον εν λόγω μηχανισμό. Εξάλλου, η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων (είτε είναι ενταγμένοι στη “Συν-Εργασία”, είτε όχι) για όσο διάστημα έχει μισθωτούς ενταγμένους στη “Συν-Εργασία”.

Από τον Ιούνιο του 2020, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο εν λόγω μηχανισμός κοντά στους 30-35.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται υπό το “καθεστώς” της “Συν-Εργασίας”.

Πλέον είναι το μοναδικό μαζικό μέτρο στήριξης της απασχόλησης (μεταξύ όσων θέσπισε η κυβέρνηση από το ξέσπασμα της πανδημίας) το οποίο παραμένει σε ισχύ σε τρέχοντα χρόνο. 

Πηγή: Capital.gr