Όλες οι λεπτομέρειες για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Τα κλειδιά για το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών
19 Μαρτίου, 2021
Τσουνάμι 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ
19 Μαρτίου, 2021
Δείτε τα όλα

Όλες οι λεπτομέρειες για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

19/03/2021

Μέσα στο Μάιο αναμένεται να αρχίσει τα τρέχει το πρόγραμμα για την επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη, επιχειρηματικών δανείων με ποσά που θα ξεκινούν από 600 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 ευρώ το μήνα για ένα σύνολο 8 μηνών.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν καταγράψει 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση η όλη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την έγκριση της θα γίνει ηλεκτρονικά με δικαιολογητικά που θα μπορούν να ανακτηθούν αυτόματα από το δημόσιο και τις τράπεζες και θα εξαντλείται σε πέντε βήματα τα οποία είναι τα εξής:

1 Στο πρώτο βήμα η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr, θα αναρτηθεί ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό, όπως συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις.

2 Στο δεύτερο βήμα γίνεται ο έλεγχος επιλεξιμότητας με βάση την μείωση του τζίρου και τα εισοδηματικά περιουσιακά στοιχεία που περιγράφονται παρακάτω .

3 Στο τρίτο βήμα για όσους κριθούν επιλέξιμοι, εγκρίνεται η κρατική επιδότηση ηλεκτρονικά. Ο υποψήφιος ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την θετική απόφαση έγκρισης επιδότησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

4 Στο τέταρτο βήμα γίνεται η συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να ρυθμίσει το μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

  1. Στο πέμπτο βήμα καταβάλλεται στον οφειλέτη η κρατική επιδότηση ανάλογα με την κατάσταση του δανείου.

– Αν εξυπηρετείται κανονικά τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση της τοκοχρεολυτικής δόσης θα ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

– Αν είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή έχει καταγγελθεί από την τράπεζα , τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου. Μόλις επέλθει η συμφωνία η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Τα κριτήρια ένταξης

Η ένταξη θα εξαρτάται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και κριτήρια απασχόλησης που θα είναι διαφορετικά σε κάθε κατηγορία μεγέθους. Ειδικότερα:

Στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες τα κριτήρια είναι:

-Να μην απασχολεί προσωπικό

-Να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ

-Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ

-Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ.

-Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ

Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι:

– Να έχει έως 10 άτομα προσωπικό

-Να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 1 εκατ. ευρώ

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 150.000 ευρώ

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 2,5 εκατ. ευρώ

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Στις μικρές επιχειρήσεις τα κριτήρια είναι:

-Να έχει έως 50 άτομα προσωπικό

– Να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 5 εκατ. ευρώ

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές, ομόλογα – αξίας έως 750.000 ευρώ

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 10 εκατ. ευρώ

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Στις μεσαίες επιχειρήσεις τα κριτήρια είναι:

-Να έχει έως 250 άτομα προσωπικό

– Να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ

– Να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ

– Να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 3,75 εκατ. ευρώ

– Να διαθέτει ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ

Σε αυτή την περίπτωση, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και αν είναι δικαιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν, μετά την ψήφιση του Νόμου, στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Πηγή: Capital.gr