Όλες οι ενισχύσεις και οι προθεσμίες για τους πληττόμενους έως το τέλος Μαρτίου


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
«Απενεργοποίηση» των τεκμηρίων της εφορίας
19 Μαρτίου, 2021
Στο τραπέζι τα επόμενα μέτρα στήριξης
19 Μαρτίου, 2021
Δείτε τα όλα

Όλες οι ενισχύσεις και οι προθεσμίες για τους πληττόμενους έως το τέλος Μαρτίου


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

19/03/2021

”Μπαράζ” νέων πληρωμών αλλά και προθεσμιών δηλώσεων πληττόμενων μισθωτών και επαγγελματιών για είσπραξη αποζημιώσεων ”τρέχουν” ως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Έως τις 15 Μαρτίου μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις από τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για την είσπραξη αποζημίωσης 534 ευρώ/μήνα για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Από τις 16 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε αυταπασχολούμενους επιστήμονες. Έως τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για ένταξη στο μηχανισμό ”Συν-Εργασία” για τον τρέχοντα μήνα. Παράλληλη ”ανοιχτή” είναι η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από τις ευπαθείς ομάδες μισθωτών για την είσπραξη αποζημίωσης 534 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι προθεσμίες ανά κατηγορία κοινωνικών ομάδων που δικαιούνται ενίσχυσης λόγω κορονοϊού:

Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Έως και τις 15 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στο σύστημα ”Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και την 10/1/2021, και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αυταπασχολούμενοι επιστήμονες

Την Τρίτη, 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ στη βάση των κριτηρίων που είχαν τεθεί στην οικεία Κοινή Υπουργική Απόφαση  προέκυψε ότι οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι 44.248. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν αφορούσε στη μη εκπλήρωση του κριτηρίου της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο αναφοράς (Απρίλιος-Δεκέμβριος 2020).  Το συνολικό κονδύλι -που θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων- ανέρχεται στα 17,7 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 18 Μαρτίου θα ανοίξει για δέκα ημέρες εκ νέου η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης για καταχώρηση διορθώσεων (π.χ. σε περιπτώσεις που έγινε λάθος στο ΙΒΑΝ) καθώς και για συμπληρωματική υποβολή αιτήσεων για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία.

Ευπαθείς ομάδες μισθωτών

Από 10 Μαρτίου, για τον μήνα Μάρτιο ή μέρος αυτού, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις–εργοδότες για υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα ”Εργάνη” με την επιλογή της ειδικής περίπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ”Εργάνη” μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

”Συν-Εργασία”

Έως την 31η Μαρτίου θα μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις για ένταξη στον μηχανισμό ”Συν-Εργασία” για τον μήνα Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά, σημειώνεται πως αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, οι επιχειρήσεις–εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο 2021 υποβάλλουν την Α’ φάση της αίτησης/δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό στο ”Εργάνη”. Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η διαδικασία των ορθών επαναλήψεων των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό-Α’ φάση (στοιχεία μισθωτών) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας. Παράλληλα, υποβολή δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για το πρόγραμμα “Συν-Εργασία” για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 (Β’ φάση) γίνεται  έως και 15 Μαρτίου. Οι δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” για τον μήνα Ιανουάριο 2021 (Β’ φάση) υποβάλλονται έως και 15 Μαρτίου 2021.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων β’ φάσης (οικονομικά στοιχεία μισθωτών) τον μήνα Ιανουάριο 2021 και μόνο:

-για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ φάσης (οικονομικά στοιχεία μισθωτών) για τον Ιανουάριο 2021, και

-για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ φάσης.

Πηγή: Capital.gr