Όλες οι δράσεις του ΕΣΠΑ για τη στήριξη του “επιχειρείν”

Δηλώσεις: Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 15:00
28 Αυγούστου, 2020
Επιδότηση μέχρι 55% σε επενδύσεις πρωτογενούς τομέα άνω των 500.000 ευρώ
28 Αυγούστου, 2020
Δείτε τα όλα

Όλες οι δράσεις του ΕΣΠΑ για τη στήριξη του “επιχειρείν”

28/08/2020

Δέκα δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων “τρέχουν” ή πρόκειται να “ανοίξουν” τις επόμενες ημέρες. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 488,75 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν σε επενδυτικά σχέδια για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, για την ενίσχυση της ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας νέων και υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης κλάδων όπως είναι αυτοί της Αγροδιατροφής, των Δομικών Υλικών, της Κλωστοϋφαντουργίας-Ένδυσης, του Τουρισμού κ.ά.

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται το τελικό κείμενο για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τα 20 και πλέον δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν την περίοδο 2021-2027 μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Το τελικό κείμενο κινήθηκε πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές της ανατεθείσας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μελέτης του ΟΟΣΑ και “εστιάζει σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, και με κύριο παρονομαστή τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός της νέας προγραμματικής περιόδου, ο οποίος δεν έχει ακόμη “κλειδώσει” για καμία χώρα της Ε.Ε., προβλέπεται αυξημένος από την αρχική πρόταση της Επιτροπής του 2018 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με την κοινοτική συνδρομή να υπολογίζεται σε άνω των 20 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση για την κατανομή και τις προϋποθέσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, απ’ όπου θα φανεί πόσοι πόροι θα προστεθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ την τριετία 2020-2022 και πώς οι λοιποί πρόσθετοι πόροι / εργαλεία / Ταμεία θα συνδυαστούν με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

500.000 ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου

Στις αρχές του φθινοπώρου, και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να “ανοίξει” η δράση “Επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου”, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Η δράση αφορά την υποστήριξη φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΛΟ) για τη δημιουργία/ενίσχυση παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας κυρίως ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού και την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis. Μέσω της δράσης θα χρηματοδοτηθούν οι επιλέξιμες δαπάνες, που αφορούν λειτουργικά έξοδα, αμοιβές τρίτων, δαπάνες προβολής, δημοσιότητας και δικτύωσης, μισθολογικό κόστος νέας/ων θέσης/εων εργασίας, δαπάνες διαμόρφωσης χώρου μικρής κλίμακας, προμήθεια αναλωσίμων, προμήθεια πρώτων υλών / εμπορευμάτων, προμήθεια μηχανημάτων – εξοπλισμού παραγωγής – λοιπού εξοπλισμού, προμήθεια λογισμικών – υπηρεσίες παραμετροποίησης λογισμικού.

40 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές υποδομές

Η νέα δράση του ΕΣΠΑ “Περιβαλλοντικές υποδομές: Ενίσχυση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων” πρόκειται να “μοιράσει” 40 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά επενδυτικά σχέδια για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών και στερεών αποβλήτων, προκειμένου τα απόβλητα ύστερα από επεξεργασία να μπορούν να επανεισαχθούν στον κύκλο παραγωγής και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες, υλικά ή ουσίες με σκοπό να εξυπηρετήσουν και πάλι είτε την αρχική τους χρήση είτε άλλες χρήσεις.

Μέσω της ενίσχυσης των επιχειρήσεων επιδιώκεται ο προσανατολισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης / εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και η κάλυψη της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που προβαίνουν σε ορθολογικές πρακτικές εργασιών ανακύκλωσης στα πλαίσια αξιοποίησης οικονομικά ανακυκλώσιμων υλικών, η προώθηση και ενσωμάτωση υψηλής τεχνογνωσίας/τεχνολογίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας, η ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά και η ενίσχυση της παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η δράση, η οποία αναμένεται να “ανοίξει” στις 7 Σεπτεμβρίου, απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2019 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις, και σε νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας). Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια, θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 400.000 ευρώ έως 3.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση αφορά κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο: έως 25% του επενδυτικού σχεδίου, μηχανήματα-εξοπλισμό: έως 100% του επενδυτικού σχεδίου, μεταφορικά μέσα: έως 30% του επενδυτικού σχεδίου κ.ά.

Σε καινοτόμες επιχειρήσεις 3 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης μικρών και πολύ μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, με προτεραιότητα στους τομείς της RIS3, θα μοιράσει η συγκεκριμένη δράση. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Η δράση απευθύνεται σε πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις και σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης και τα οποία πρόκειται να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

3 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του Β. Αιγαίου

Στην ενίσχυση επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου για την αξιοποίηση πατεντών, καινοτομιών και νέων παραγωγικών/ επιχειρηματικών ιδεών για τη βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή/και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων θα διατεθούν 3 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι η ενίσχυση του εκσυγχρονισμού ή της επέκτασης υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων μέσω τεχνολογικής και μη τεχνολογικής αναβάθμισης, με αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών ή και καινοτομίας, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και καινοτομίας σε επίπεδο επιχείρησης, έχοντας ως στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος/υπηρεσίας και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η δράση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή νέων / καινοτόμων / εξελιγμένων (βελτιωμένων) προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, καθώς και στη διείσδυση σε νέες αγορές. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Κεφάλαια 2,5 εκατ. ευρώ για e-ανάπτυξη

Το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ “μοιράζει” δράση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους μέσω ΤΠΕ, συστημάτων αυτοματισμού και επενδύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου (ηλεκτρονικό επιχειρείν ή digital marketing). Οι επενδυτικές ενισχύσεις αφορούν επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό/βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με χρήση ΤΠΕ, και συγκεκριμένα: ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές κρατήσεις, εσωτερική οργάνωση με την αξιοποίηση ΤΠΕ, διαχείριση παραγωγής με την αξιοποίηση ΤΠΕ κ.ά. Η δράση, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 11 Σεπτεμβρίου, απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχείρησης εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 (ΚΟΙΝΣΕΠ), Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ).

Ενίσχυση επιχειρήσεων για τη χρήση τεχνολογιών

Κονδύλι 3,75 εκατ. ευρώ θα “μοιράσει” η δράση “Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καθώς και συστημάτων αυτοματισμού”.

Οι επενδυτικές ενισχύσεις που θα επιχορηγηθούν αφορούν επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, όπως προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού, hardware, software, δημιουργία ή αναβάθμιση ιστοσελίδας, δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), κάλυψη μισθολογικού κόστους νέου προσωπικού κ.ά. Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Ικανοτήτων

Στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Ικανοτήτων, τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία και έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της ελληνικής οικονομίας μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜμΕ, στοχεύει η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων, σε υφιστάμενες επιχειρήσεις (της ημεδαπής ή και της αλλοδαπής), ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, και στα λοιπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα που δύνανται να ασκούν και οικονομική δραστηριότητα και τηρούν βιβλία σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική/λογιστική νομοθεσία που τους διέπει (όπως σύνδεσμοι / ενώσεις επιχειρήσεων, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, επιμελητήρια).

Περίοδος υποβολής

Η δράση, η οποία θα δέχεται αιτήσεις έως τις 29 Σεπτεμβρίου, χρηματοδοτεί επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, όπως άδειες χρήσης προγραμμάτων λογισμικού (Software Licences), λογισμικά εφαρμογών (Application Software), διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά και δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει (βιομηχανική έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη).

Κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

Χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας νέων και υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου και επιλεγμένων υπηρεσιών, με προτεραιότητα στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφορά η συγκεκριμένη δράση, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν την επένδυσή τους σε περιοχές Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης (ΟΧΕ), αξιοποίησης των λιμνών Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών, του εμπορίου και επιλεγμένων υπηρεσιών, έχουν συσταθεί πριν από την 1/1/2018, διαθέτουν δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, ενώ η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιδότηση προϊόντων ή υπηρεσιών

Στην ενίσχυση έργων ερευνητικής ανάπτυξης προϊόντων ή και υπηρεσιών που έχουν προκύψει από τη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, μέσω της υποστήριξης υφιστάμενων επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία ή/και στην έρευνα και ανάπτυξη, στους κλάδους της Αγροδιατροφής, των Δομικών Υλικών, της Κλωστοϋφαντουργίας-Ένδυσης, του Τουρισμού, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, των Τεχνολογιών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, θα κατευθυνθούν τα 6 εκατ. ευρώ της δράσης “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”.

Η δράση απευθύνεται σε μεμονωμένη επιχείρηση, σε ομάδα επιχειρήσεων ανεξάρτητων μεταξύ τους, σε συμπράξεις επιχειρήσεων με οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων σε μία ή ομάδα επιχειρήσεων ανεξαρτήτων μεταξύ τους μέσω συνεργασίας (σύμβασης) με οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων (είτε με τα ερευνητικά τους τμήματα).

Σε περίπτωση συνεργασίας, το τμήμα του έργου επί συμβάσει δύναται να εκτελείται από ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ) ή Δημόσια Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα. Η περίοδος κατάθεσης αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

400 εκατ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Έως τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να αιτηθούν ένταξής τους στο πρόγραμμα “Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις – Ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση για τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 20.000 έως 200.000 ευρώ ξεκινά από το 50% και φτάνει έως το 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.

Επιδοτούμενες δαπάνες είναι τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός, το branding, η ψηφιακή προβολή, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα μεταφορικά μέσα και το μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό).

Πηγή: Capital.gr