Οι επιχειρήσεις που δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Έξυπνη Μεταποίηση – Προκήρυξη
4 Νοεμβρίου, 2022
Ψηφιακά τα δικαιολογητικά σε 27 έντυπα της ΑΑΔΕ
11 Νοεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Οι επιχειρήσεις που δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

11/11/2022

Συγχωροχάρτι υπό προϋποθέσεις σε εταιρείες, που εμφανίζονταν να μην έχουν τηρήσει τη ρήτρα απασχόλησης. Τι προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Σε αλλαγές ως προς τον υπολογισμό του μέτρου για τις απολύσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με χιλιάδες επιχειρήσεις να καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω μη τήρησης του όρου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Με κοινή υπουργική απόφαση που προωθείται δίνεται, επίσης, παράταση έως τις  31/01/2023 για την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και έως τις 30 Δεκεμβρίου για την υποβολή των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι :

  • παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • για το κριτήριο χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ, θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
  • για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει στην αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν λάβει ενίσχυση μέσων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ζητώντας τους ουσιαστικά να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που είχαν εισπράξει και μάλιστα εντόκως, λόγω μη τήρησης των προϋποθέσεων χορήγησης της, κυρίως όσον αφορά τη διατήρηση του προσωπικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των όρων χορήγησης που δεν είχαν τηρηθεί ήταν επίσης:

  • μη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
  • μη υποβολή του εντύπου Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2019
  • αναδρομική διακοπή εργασιών αφού είχαν λάβει την οικονομική ενίσχυση
  • μη υποβολή του εντύπου Ε3 μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2020.

Πηγή: Ναυτεμπορική