Οι αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ σταματούν, οι μειώσεις όμως αργούν

Αλλάζει το τοπίο στα δάνεια: Χορήγηση στεγαστικών από μη τραπεζικά ιδρύματα
19 Σεπτεμβρίου, 2023
Ταμείο Ανάκαμψης: Το ελληνικό σχέδιο προχωράει καλά, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις
21 Σεπτεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Οι αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ σταματούν, οι μειώσεις όμως αργούν

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει περιορισμό του κόστους δανεισμού κατά 75 μ.β. το δεύτερο εξάμηνο 2024

19/09/2023

HΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης και θα παραμείνει σ’ αυτή τη θέση τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2024, σύμφωνα με οικονομολόγους οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Επισήμαναν δε ότι υπάρχει μόνον 25% πιθανότητα να κάνει ξανά αύξηση η ΕΚΤ στα επιτόκια φέτος. Την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε αύξηση για 10η διαδοχική φορά, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, όταν είχε εκκινήσει από το ιστορικό χαμηλό του -0,50% μόλις πριν από έναν χρόνο. Η εν λόγω απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ημέρες αφότου το Reuters ανέφερε ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ μετέβαλε τις προοπτικές από το 3% τον Ιούνιο στο 3,2%, το διοικητικό της συμβούλιο σηματοδότησε το τέλος στον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης επιτοκίων στην Ιστορία, δεδομένης της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Στο σύνολό τους οι 70 συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως τα στελέχη της ΕΚΤ τερμάτισαν τις αυξήσεις του κόστους δανεισμού και πως το επιτόκιο καταθέσεων θα κλείσει το έτος στο 4%.

 

Ακριβό χρήμα για πολύ καιρό

«Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιος χρόνος προτού η ΕΚΤ κάνει αναφορά στη συνθήκη αυτή, αλλά το 4% πιθανώς θα είναι και το καταληκτικό επιτόκιο», τόνισε ο προϊστάμενος οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μαρκ Βαλ. Οι 32 από τους οικονομολόγους της έρευνας είπαν πως κατά μέσον όρο υπάρχει πιθανότητα 20% να αποφασιστεί ακόμη μια αύξηση το 2023, ενώ οι δραστηριοποιούμενοι στην προθεσμιακή αγορά επιτοκίων δίνουν χονδρικά μια πιθανότητα 25% για τέτοια κίνηση.

Βέβαια, η ΕΚΤ δεν απέκλεισε επιπλέον αυξήσεις και ορισμένοι αξιωματούχοι της υπογράμμισαν πως τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για κάποιο διάστημα, ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος επί του παρόντος είναι υπερδιπλάσιος από το 2% του επίσημου στόχου. Παρά το γεγονός πως η πιθανότητα ακόμη μιας αύξησης δεν είναι μεγάλη, η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων δεν αποτελεί ακόμη μέρος της συζήτησης. Δεν έχει διαμορφωθεί σαφής συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων για τη χρονική στιγμή της πρώτης περικοπής, αν και σχεδόν το 60% διαβλέπει πως δεν θα υπάρξει κίνηση τουλάχιστον μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο. Μια μέση εκτίμηση είναι πως θα αποφασιστούν περικοπές 75 μονάδων βάσης συνολικά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Εντούτοις, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2% προς τα τέλη του 2025, δεκαπέντε από τους οικονομολόγους υπογράμμισαν ότι η πρώτη μείωση ίσως αποφασιστεί αργότερα από τις προβλέψεις.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ