Οι 8+1 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει ο ΕΦΚΑ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών
23 Σεπτεμβρίου, 2022
Καταργείται οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ
23 Σεπτεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Οι 8+1 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει ο ΕΦΚΑ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

23/09/2022

Ποιες διατάξεις είναι ακόμη στα χαρτιά. Μικρές ή και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, ταλαιπωρώντας ασφαλισμένους. Ποιες αποτελούν «πονοκέφαλο» και οδηγούν σε μείωση παροχών.

Σημαντικές αποφάσεις, κάποιες από τις οποίες καθυστερούν εδώ και χρόνια, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ασφαλισμένους, πρέπει να πάρει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να «τρέξει» υποθέσεις που καθυστερούν κυρίως λόγω της έλλειψης του απαιτούμενου  λογισμικού στον ΕΦΚΑ και να προχωρήσει στη λειτουργική και διοικητική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού φορέα. 

Οι εκκαθαρίσεις εισφορών παρελθόντων ετών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, η ασφάλιση των αμειβόμενων μελών Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και η δυνατότητα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με μειωμένα όρια ηλικίας, είναι κάποιες από τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα ασφαλιστικά «αγκάθια», όπως οι ενιαίοι κανονισμοί ασφάλισης και παροχών, που παραμένουν στα χαρτιά, ήτοι γραμμένα ως υποχρεώσεις στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016 κι ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί. Πρόκειται για μίνι μεταρρυθμίσεις με σημαντικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες θα οδηγήσουν και σε περικοπές δικαιωμάτων και παροχών. Αυτό αναμένεται να γίνει, για παράδειγμα, με την εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού παροχών, όταν αυτός ολοκληρωθεί.

Έως το τέλος του έτους ή την αρχή του επόμενου, θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις  επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αυξήσεις  των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, που λόγω της πληθωριστικής έκρηξης αναμένεται να «τινάξει» τους προϋπολογισμούς των μη μισθωτών στον αέρα.    

Αναλυτικά, κάποιες από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχουν μείνει στα χαρτιά είναι:

  • Εκκαθάριση εισφορών για παράλληλη απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Ήταν να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, φαίνεται όμως ότι πάει πίσω, χωρίς πλέον να υπάρξει αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα.
  •  Το ίδιο ισχύει και για την εκκαθάριση εισφορών για περιστασιακά εργαζόμενους με Τίτλους Κτήσης.
  • Επίλυση της εκκρεμότητας που αφορά την ασφάλιση των αμειβόμενων μελών Διοικητικών Συμβουλίων και αμειβόμενων διαχειριστών Ομόρρυθμων, Ετερόρρυθμων και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. 
  • Έκδοση του ενιαίου κανονισμού ασφάλισης τόσο για τον ΕΦΚΑ όσο  και για τον κλάδο ΕΤΕΑΕΠ που αφορά επικούριση και εφάπαξ.
  • Έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών για τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αντίστοιχα.
  • Ενιαιοποίηση των κανόνων όσον αφορά τις συντάξεις αναπηρίας.
  • Αποσαφήνιση της χορήγησης ή μη Εθνικής Σύνταξης στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος είναι δικαιούχος σύνταξης γήρατος και αναπηρίας.
  • Απόφαση για τη δυνατότητα μειωμένης σύνταξης με 25ετία στο Δημόσιο, εντός του 2023.
  • Απόφαση για την καθολική ή μη εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στο δημόσιο, για τα έτη 2017 και 2018.

Όπως παραδέχονται οι ειδικοί, όλο αυτό το διάστημα, υπήρξε σημαντική εξέλιξη και βελτίωση των ρυθμών απονομής των συντάξεων. Αυτό επισημαίνει και ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, τονίζοντας πως σε όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε αναμφισβήτητα επιτάχυνση. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις οι υπηρεσίες θα ασχοληθούν εκ νέου στο μέλλον με τις ίδιες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ολοκληρωμένες απονομές, αφού οι συντάξεις δεν υπολογίσθηκαν με το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, «προκειμένου η ταχεία απονομή να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα και να μην είναι πρόσκαιρη και συγκυριακή, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και των διαδικασιών που ακολουθούνται καθώς και μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική αποτύπωση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων, με προτεραιότητα αυτούς που δεν απέχουν πολλά έτη από την ηλικία συνταξιοδότησης».

Πηγή: Euro2day.gr