Nέος γύρος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων

Διπλή παραγραφή
Διπλή η παραγραφή οφειλών προς ΕΦΚΑ
17 Φεβρουαρίου, 2026
Νόμος Κατσέλη
Νόμος Κατσέλη και Άρειος Πάγος
18 Φεβρουαρίου, 2026
Διπλή παραγραφή
Διπλή η παραγραφή οφειλών προς ΕΦΚΑ
17 Φεβρουαρίου, 2026
Νόμος Κατσέλη
Νόμος Κατσέλη και Άρειος Πάγος
18 Φεβρουαρίου, 2026
Δείτε τα όλα

Nέος γύρος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων

17/02/2026

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί από τα τέλη Μαρτίου 2026 και έως τις αρχές Ιουνίου 2026 νέο γύρο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, με σκοπό την επιτάχυνση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και την ενθάρρυνση των οφειλετών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους μεγαλοοφειλέτες που διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία, αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί σε προτάσεις ρύθμισης ή έχουν εγκαταλείψει προηγούμενα προγράμματα. Μέσω των πλειστηριασμών, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να μεταδώσει σαφές μήνυμα τήρησης των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα παρέχει τελευταία δυνατότητα τακτοποίησης πριν από την οριστική απώλεια περιουσιακών στοιχείων.

Η διαδικασία πριν από τον πλειστηριασμό ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα: προηγείται κατάσχεση του ακινήτου και κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης για καταβολή της οφειλής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις άμεσου κινδύνου απώλειας εσόδων, η διοίκηση μπορεί να προχωρήσει σε ταχύτερες δεσμεύσεις.

Η κατάσχεση δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε πλειστηριασμό, καθώς ο οφειλέτης μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία με ένταξη σε ρύθμιση οφειλών ή με δικαστική απόφαση αναστολής. Η αδράνεια, ωστόσο, ενεργοποιεί αυτόματα τον ορισμό ημερομηνίας πλειστηριασμού.

H ομάδα της ΒΟΧmind