Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Μείωση κόκκινων δανείων κατά 14,4 δισ. στο εννεάμηνο
29 Νοεμβρίου, 2019
Ποια χρέη στην εφορία διαγράφονται αυτόματα
29 Νοεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

29/11/2019

Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα σύσκεψη για το «καυτό» ζήτημα των εγγυήσεων του δημοσίου σε δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Έχουν καταπέσει εγγυήσεις για χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ. Τι προτείνει το δημόσιο, τι ζητούν οι τράπεζες.

Την δέσμευση του δημοσίου ότι στο χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των εγγυήσεων που έχει παράσχει για στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια προς ευπαθείς οικονομικά ομάδες – σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους, κατοίκους ακριτικών περιοχών – θα συμπεριληφθούν, πλην όσων έχουν καταπέσει, και τα υπόλοιπα που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ ζητούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες.

Το ζήτημα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συζητηθεί στην δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη που θα γίνει μεταξύ των αρμόδιων τραπεζικών στελεχών και υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά.

Με βάση τις ίδιες πηγές στις πρώτες συζητήσεις μεταξύ του δημοσίου και των τραπεζών, το πρώτο πρότεινε η αποπληρωμή των εγγυήσεων επί των 2 δισ. ευρώ δανείων που έχουν ήδη καταπέσει να γίνει σε 5 έως 7 έτη.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι ο στόχος εξεύρεσης της λύσης μέχρι το τέλος του 2019 φαντάζει δύσκολος, ωστόσο η επικείμενη σύσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό το τοπίο.

Για το θέμα υπάρχουν πιέσεις και από την πλευρά των θεσμών (Κομισιόν και SSM). Δεν είναι τυχαίο ότι και στην έκθεση για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο θέμα με την Κομισιόν να ζητά από την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει άμεσα.

Σύνολο 3,5 δισ. ευρώ

Η πρόταση του δημοσίου γίνεται, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, αποδεκτή από τις τράπεζες (σ.σ. το θέμα αφορά το σύνολο των ελληνικών τραπεζών) υπό τον όρο, όμως, να δεσμευθεί το δημόσιο για το σύνολο των εγγυήσεων που έχει δώσει σε δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

«Σήμερα, η συζήτηση γίνεται για τα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, των οποίων οι εγγυήσεις έχουν καταπέσει από το 2018. Εμείς ζητούμε το θέμα να αντιμετωπισθεί συνολικά για το σύνολο των εν λόγω δανείων για τα οποία καταπίπτει η εγγύηση προκειμένου να μην συζητούμε εκ νέου για το πρόβλημα σε ένα χρόνο από τώρα. Πρέπει η διαδικασία να γίνεται αυτόματα», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Η ικανοποίηση του όρου που θέτουν οι τράπεζες είναι κρίσιμης σημασίας καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια σε ποσοστό 80% (σ.σ. ίσως και περισσότερο) βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, οι τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις, εξαιτίας των εγγυήσεων του δημοσίου και αποκλείονται τόσο από την μεταφορά για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες, όσο και από την πώλησή τους σε τρίτους. Επίσης, δεν μπορούν να ενταχθούν στο προστατευτικό πλαίσιο της πρώτης κατοικίας.

Σε ποιους έχουν δοθεί

Στα 3,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα – και κατά 80% βαθιά κόκκινα δάνεια – για τα οποία έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο περιλαμβάνονται: στεγαστικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν δοθεί σε κατοίκους ακριτικών περιοχών, σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους και αρκετούς ρομά στο πλαίσιο της κομματικής πολιτικής προηγούμενων δεκαετιών αλλά και μικρά εταιρικά-επαγγελματικά δάνεια προς αγροτικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μικρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες.

Πηγή: Euro2day.gr