Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ελληνικές startups

Eispraxis: Από τον Σεπτέμβριο αυτόματες κατασχέσεις λόγω οφειλών
4 Μαρτίου, 2022
Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν ενέκρινε τα πρώτα 3,6 δισ
4 Μαρτίου, 2022
Δείτε τα όλα

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ελληνικές startups

04/03/2022

Σε τροχιά απογείωσης ζητούνται νέες πηγές χρηματοδότησης αλλά και παρεμβάσεις και στα επόμενα στάδια ανάπτυξης και επέκτασης. Η φρενίτιδα που παρατηρείται για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις οδήγησε σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Νέες πηγές χρηματοδότησης για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις εμφανίζονται σταδιακά από τις πρώτες ημέρες του 2022, με στόχο τη στήριξη των εταιρειών που ήδη έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καθημερινά υπάρχουν κρούσεις από διεθνείς κολοσσούς για περισσότερες από μία ελληνικές  νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο για εξαγορές όσο και για χρηματοδοτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό οικοσύστημα startups κατάφερε το 2021 να τριπλασιάσει τα κεφάλαια από εγχώριες και διεθνείς πηγές σε σχέση με το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσαν να μην εμφανιστούν και νέες πηγές χρηματοδότησης καθώς το οικοσύστημα που ωριμάζει, αναζητά επιπλέον ποσά σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.

Στόχος είναι η ωρίμανση που παρατηρείται να αποφέρει καρπούς και η Ελλάδα να καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νεοφυή σκηνή ενώ παράλληλα να αυξηθούν οι ελληνικές εταιρείες που ήδη έχουν ξεκινήσει να μετέχουν στο κλαμπ των Unicorns (κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων).

Μόνο τα κεφάλαια του υπουργείου Ανάπτυξης  προς τη νεοφυή επιχειρηματικότητα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου  τα 200 εκατ. ευρώ, χάρη στη δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από το νέο ΕΣΠΑ.

Το GR Pioneer Venture Capital Mutual Fund (GRP Ventures)

Το νέο fund με την επωνυμία GR Pioneer Venture Capital Mutual Fund (GRP Ventures) δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) και άλλων ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αρχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει ευρείες αναπτυξιακές επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το GRP Ventures, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με έδρα την Αθήνα, επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που επιφέρουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Διαχειριστής του fund είναι η GR Pioneer ΑΕΔΑΚΕΣ, ενώ η διαχειριστική ομάδα απαρτίζεται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη που κατείχαν στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και βαθιά γνώση στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή φυσικών πρώτων υλών και τη διασφάλιση ποιότητας και βιομηχανικής καινοτομίας. 

Ταμείο Εγγυοδοσίας από την ΕΑΤ

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας που ανακοινώθηκε μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχει σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έρευνας και καινοτομίας.

Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας και σε συνεργασία με τις Τράπεζες θα χορηγούνται επενδυτικά δάνεια έως και 400.000 ευρώ για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την ΕΑΤ ύψους 64,49 εκατ. ευρώ  για την κάλυψη του κεφαλαίου εγγυοδοσίας και των επιχορηγήσεων που θα παρέχει το Ταμείο. Τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να μοχλευθούν, είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά αποκλειστικά καινοτόμες επιχειρήσεις και έρχεται να καλύψει το κενό χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Genesis Ventures Fund

Ένα  νέο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο κεφαλαιακών συμμετοχών (equity instrument) προέκυψε από επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και θα το διαχειρίζεται η Genesis Ventures Fund. Το προς επένδυση ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, με στόχο να χρηματοδοτούνται startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια με ποσά από 100.000 έως και 300.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από επιστροφές κεφαλαίων ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ από προηγούμενες επιτυχημένες επενδύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE.

 Marathon Fund II

Παράλληλα η Marathon Venture Capital ολοκλήρωσε μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου  για το Marathon Fund II, με το ύψος των κεφαλαίων του να ανέρχεται πλέον σε 70 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθος του πρώτου της fund ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ και υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 50 εκατομμυρίων ευρώ για το δεύτερό της fund, σύμφωνα με τους διαχειριστές της Marathon, η αύξηση αυτή πιστοποιεί την ταχεία ωρίμανση και τις μεγάλες προοπτικές της αγοράς.

Να θυμίσουμε ότι οι μέχρι σήμερα σχετικές πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα Jeremie και Equifund έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν επαρκούν για την startup σκηνή, η οποία δείχνει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η μέχρι τώρα πορεία των funds του Equifund, ιδίως αυτά που δραστηριοποιούνται στα δύο πρώτα στάδια (early stage και innovation window), εκτιμάται ως πολύ καλή, γι’ αυτό και τα περισσότερα από αυτά τα funds προχωρούν σε δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων.

«Ενίσχυση» και από την Ευρώπη

«Fund of funds» για τις startups του χώρου της τεχνολογίας, με αρχική «προίκα» 3,5 δισ. ευρώ και προοπτική για συνολικές χρηματοδοτήσεις 10 δισ. ευρώ, δημιουργεί η Ευρώπη. Ο νέος μηχανισμός, με την επωνυμία «Scale-Up Initiative», θα χρηματοδοτεί τεχνολογικές scale-up εταιρείες. Δηλαδή, εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.

Ο νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός στοχεύει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών scale-ups από τον χώρο της τεχνολογίας, με τελικό σκοπό τη δημιουργία 100 τεχνολογικών μονόκερων. Το όλο σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης νεοφυών τεχνολογικών «πρωταθλητών» scale-ups φέρει και ελληνική υπογραφή.

Στα παραπάνω θα προστεθεί σύντομα κι ένα ακόμα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με τη συμβουλευτική μεγάλου ευρωπαϊκού οίκου (Oliver Wyman).

Πηγή: Euro2day.gr