Νέα δάνεια μόνο με διεύρυνση εγγυήσεων

Επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια
15 Ιανουαρίου, 2021
«Κάλυψη» επιταγών για 45 και 75 μέρες
15 Ιανουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Νέα δάνεια μόνο με διεύρυνση εγγυήσεων

15/01/2021

«Προαπαιτούμενα» θέτουν στο Δημόσιο οι τράπεζες για να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Την ανάγκη για περισσότερες εγγυήσεις Δημοσίου εξέφρασαν οι τράπεζες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, κατά τη χθεσινή τακτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του lockdown, των μορατόριουμ εξυπηρέτησης δανείων, αλλά και του προβληματικού παρελθόντος λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν πάψει να είναι δανειοδοτήσιμες (bancable) με βάση την πιστωτική πολιτική των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Έτσι, ενώ υπάρχει ρευστότητα, αυτή είναι δύσκολο να διοχετευτεί υπό τη μορφή δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις -και κυρίως τις μικρότερες-, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο να δανειοδοτούνται συνεχώς οι ίδιες επιχειρήσεις μέχρι αυτές να φθάσουν το όριο των 800.000 ευρώ που αποτελεί και τον κανόνα συσσώρευσης.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών αφορούν τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι φορείς που συστήνουν το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για αδιέξοδο, καθώς ενώ έχει εξασφαλιστεί η ρευστότητα, αυτή αδυνατεί να διοχετευθεί στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.

Πτωχευτικός – Ν. Κατσέλη

Εν τω μεταξύ, στις 15 Ιανουαρίου οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προετοιμασίας για τα μεγάλα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν με τους θεσμούς.

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, αναφέρθηκαν οι φορείς στις εξελίξεις περί τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ούτως ή άλλως, οι διαδικασίες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται την 1η Μαρτίου του 2021 η εφαρμογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλους ιδιώτες, ενώ περί τις 16 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συγγραφής.

Άνοιξε εξάλλου η συζήτηση και για τις καθυστερήσεις που υφίστανται σχετικά με τις ενημερώσεις των ενταγμένων στον νόμο Κατσέλη δανειοληπτών και καθόλου δεν αποκλείεται μετά και την αντίδραση των δικηγόρων να δοθούν παρατάσεις στις ημερομηνίες για τις ηλεκτρονικές δίκες.

Παράταση για εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

Παράταση έως το τέλος του Ιανουαρίου έδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη ώστε να έρθουν νωρίτερα οι δικάσιμοι. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», το υπουργείο έδωσε παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων του άρθρου 1 του ν.4745/2020. Η παράταση, η οποία προβλέπεται στην περ. α’ της παρ.1 του άρθρου 4Δ του ν.3869/2010 (Α’ 130), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.4745/2020 (Α 214) και η οποία λήγη στις 15.1.2021 παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 31.1.2021.

Πηγή: Ναυτεμπορική