Μέτρα στήριξης: Τα κριτήρια για τις ενισχύσεις

Ποιοι θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος
18 Μαρτίου, 2022
Τα 11 σημεία SOS για τις e-δαπάνες
18 Μαρτίου, 2022
Δείτε τα όλα

Μέτρα στήριξης: Τα κριτήρια για τις ενισχύσεις

18/03/2022

Ποια εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν και ποιες ενισχύσεις δίνονται ανεξαρτήτως εισοδήματος

Νέα δέσμη παρεμβάσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» των μέτρων στήριξης που έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν στα 3,7 δισ. Ποιοι είναι όμως οι δικαιούχοι και τα κριτήρια που ισχύουν για τη χορήγηση των επιδομάτων που ανακοινώθηκαν και ποιες ενισχύσεις θα δοθούν οριζόντια;

Ποιοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση – επίδομα Πάσχα

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Aνακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες

Όπως ανακοινώθηκε, κατά την παρουσίαση των μέτρων, πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα:

  • Οι δικαιούχοι Μαρτίου του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση του επιδόματος (δόση, δηλαδή, που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά.
  • Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν επίσης ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν και 166.982 δικαιούχοι επιδομάτων ΑΜΕΑ.
  • Επιπλέον, 241.281 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα λάβουν διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το εισοδηματικό όριο για την επιδότηση καυσίμων

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση καυσίμων που θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας και θα χορηγηθεί τον ερχόμενο μήνα καλύπτοντας το κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ, ενώ ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Μείωση της τιμής πετρελαίου κίνησης

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σταϊκούρας θα επιδοτηθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. 

Ενίσχυση 200 ευρώ σε 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 200 ευρώ, που θα καταβληθεί τον Απρίλιο στις υπηρεσίες ταξί, το μέτρο αφορά συνολικά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01).

Τι ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση στα οικοκιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως  εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Σημειώνεται ότι η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, για τις πρώτες 150 ΚWh κατανάλωσης η επιδότηση θα είναι 270 ευρώ ανά MWh, από 150 ευρώ τον Μάρτιο. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 KWh 210 ευρώ ανά MWh, από 110 ευρώ τον Μάρτιο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά επιδοτούνται με 290 ευρώ ανά MWh τις πρώτες 300 ΚWh της μηνιαίας κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής δίνεται πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 230 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μέτρο που αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία.

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kva  διατίθενται επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το μέτρο αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση για τον Μάρτιο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. 

Επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου τον Μάρτιο θα λάβουν και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. 

Πηγή: Ναυτεμπορική