Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης

«Μπόνους» ύψους 1,22 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία
20 Δεκεμβρίου, 2019
Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία
20 Δεκεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης

20/12/2019

Με πρωθυπουργικό μήνυμα για νέες φοροελαφρύνσεις υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020

Ένα πακέτο θετικών ρυθμίσεων -που περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020 και μία ακόμα μείωση του ΕΝΦΙΑ- ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώτος «γαλάζιος» προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την Ολομέλεια έπειτα από πενθήμερη συζήτηση για την οικονομία, αλλά και για μία σειρά θεμάτων της επικαιρότητας. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στα εθνικά θέματα αλλά και σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της στάσης της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και σκιαγράφησαν ένα πλέγμα δράσεων για «την επανεκκίνηση της οικονομίας». Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό με «ταξικό πρόσημο», που ευνοεί τους λίγους και αγνοεί τους πολλούς. Από την πλευρά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης τονίστηκε πως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο για την οικονομία, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται πλεόνασμα επενδύσεων και όχι φορολογίας». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «οι πολίτες σάς μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή» και άσκησε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική των προηγούμενων ετών.

«Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως:

* Το 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

* Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με μία πρόσθετη μείωση κατά 8% σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, o Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωσή τους από το 2021». Παράλληλα αναφέρθηκε στις τράπεζες λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι για κάλυψη εγγυήσεων του Δημοσίου. Το σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των κόκκινων δανείων τους και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν και πάλι να προσφέρουν ρευστότητα.

Μεσαία τάξη

Ένα από τα κεντρικά θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν η μεσαία τάξη, που αποτελεί «μήλον της Έριδος» για όλα τα κόμματα. «Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά, αλλά ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε και σε μία σειρά δράσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά. Όπως είπε, «θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο». Παράλληλα σημείωσε πως «θα υπάρξει ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία των ορισμένων αλλά δεν θα εμποδίζει και την ελεύθερη μετακίνηση των πολλών».

Εθνικά θέματα

Ειδική αναφορά έκανε στα εθνικά θέματα. «Δεν προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε από θέση αδυναμίας, πολύ περισσότεροι υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων» επεσήμανε και προσέθεσε «η Ελλάδα μένει πιστή και στο διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία». Παράλληλα τόνισε «ας κρατήσουμε το κεκτημένο μιας ενιαίας εθνικής γραμμής χωρίς αστερίσκους και χωρίς σημειώσεις».

Υπουργικό πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης χθεσινής συζήτησης τον λόγο πήραν κορυφαία υπουργοί της κυβέρνησης, που ξεδίπλωσαν τον σχεδιασμό των επόμενων μηνών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νέος προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση φέρνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα σημείωσε πως μέσα στο 2020 προωθείται ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου (Ν.1264/82). «Ο συνδικαλισμός για τη Ν.Δ. αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας, όπως και η απεργία ιερό δικαίωμα. Χρειάζεται όμως πλέον εκσυγχρονισμό το συνδικαλιστικό πλαίσιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης ανακοίνωσε πως θα καταθέσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, καλώντας όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας και προσέθεσε ότι «αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά».

«Ανάχωμα» στην άνοδο των αξιών ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές αξίες, που είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή θα αποσκοπεί να εξουδετερώσει την επίπτωση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Μέχρι τον Μάιο του 2020, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας.

Η τελευταία αναπροσαρμογή έγινε τον Ιούνιο του 2018 και οι νέες φορολογικές τιμές των ακινήτων θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αγοράς.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2018 και ειδικότερα εντός του 2019, οι τιμές αγοράς των ακινήτων τρέχουν με ετήσιο ρυθμό αύξησης (ανά τρίμηνο) κοντά στο 10%, λόγω της αυξημένης ζήτησης, βασικά λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι μεταβολές αυτές θα αποτυπωθούν στις νέες αντικειμενικές αξίες, επί των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2020.

Με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, θα αποτραπεί η αύξηση του φόρου στα ακίνητα των οποίων οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν, ενώ θα επωφεληθούν, πληρώνοντας λιγότερο ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις περιοχές που οι τιμές είτε μείνουν αμετάβλητες είτε (σε μερικές περιπτώσεις) μειωθούν.

Πηγή: Ναυτεμπορική