Μεγάλη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια – Οι λόγοι

19 σημεία sos για τις δηλώσεις των έγγαμων
21 Απριλίου, 2022
Πού θα πάνε τα 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
21 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Μεγάλη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια – Οι λόγοι

21/04/2022

Η ακρίβεια, τα προγράμματα “Eξοικονομώ” και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, σε συνδυασμό με τις αγορές οικιακού εξοπλισμού από την εκτίναξη των στεγαστικών δανείων το δ’ τρίμηνο του 2021, εκτινάσσουν τη ζήτηση και τις εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων, παρά το φρένο που παρατηρείται στην αγορά αυτοκινήτου. Εντούτοις, η τελευταία μπορεί να παρουσιάζει κόπωση στα βενζινοκίνητα -νέα και μεταχειρισμένα, λόγω ελλείψεων, ωστόσο παρατηρείται άνοδος στην ηλεκτροκίνηση, η οποία ωθείται και από προγράμματα τραπεζών.

Οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες εάν δεν διατηρούσαν οι τράπεζες αμετάβλητα τα πιστωτικά κριτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν 1 στις 2 αιτήσεις απορρίπτονται. Επιπλέον, μεγάλη ώθηση στα καταναλωτικά, έχουν δώσει τα μικρά ποσά, μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, τα λεγόμενα fast loan. Σε σχέση με πέρσι, το μέσο ποσό έχει αυξηθεί και κινείται γύρω στα 1.000 με 1.500 ευρώ, έναντι 600-800 ευρώ. Σε αυτό έχουν συμβάλει οι έκτακτες ανάγκες και υποχρεώσεις, κυρίως, λόγω υψηλών τιμολογίων ρεύματος.

Επίσης, μεγάλο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων προέρχεται από συνεργαζόμενες εμπορικές αλυσίδες και περιλαμβάνουν οικιακό εξοπλισμό. Όμως, παρά την επιβράδυνση, το υψηλότερο ποσό στο σύνολο των καταναλωτικών δανείων, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο, προήλθε από την αγορά αυτοκινήτου. Ειδικότερα, από τις συνολικές εκταμιεύσεις των 85 εκατ. ευρώ, τα 60 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε αγορές ΙΧ, με μέσο ποσό τα 10-15.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως στην έναρξη του έτους, οι τράπεζες δεν άλλαξαν τους ετήσιους στόχους για τα καταναλωτικά δάνεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένουν σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όσο επιμένουν ακρίβεια και αβεβαιότητα από τον πόλεμο. 

Από την κίνηση του πρώτου τριμήνου, οι στόχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην καταναλωτική πίστη προβλέπουν:

– Οι συνολικές εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται γύρω στο 1 δισ. με 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 100-150 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων.

– Τα δάνεια από τις ίδιες τις τράπεζες και τα ψηφιακά κανάλια (mobile app), χωρίς εξασφαλίσεις, αναμένονται να ανέλθουν σε 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 70-80 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2021.

– Τα καταναλωτικά δάνεια μέσω συνεργαζόμενων αλυσίδων προβλέπεται να κινηθούν υψηλότερα από πέρσι κατά περίπου 60 εκατ., δηλαδή γύρω στα 240-250 εκατ. ευρώ.

– Στην αγορά αυτοκινήτου τα καταναλωτικά δάνεια θα παραμείνουν σχετικά σταθερά, φτάνοντας τα 300 εκατ., έναντι 280 εκατ. ευρώ πέρσι.

Πηγή: Capital.gr