Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί: Χτυπά ξανά το σφυρί για πάνω από 400 ακίνητα

Τι σηματοδοτεί το φινάλε των capital controls
30 Αυγούστου, 2019
Αφορολόγητο… έκπληξη – Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
6 Σεπτεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί: Χτυπά ξανά το σφυρί για πάνω από 400 ακίνητα

09/06/2019

Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction

Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι είχαν παγώσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες, λόγω των εκλογών και τη διακοπή του Αυγούστου.

Σήμερα, Τετάρτη, θα χτυπήσει και πάλι το ηλεκτρονικό σφυρί. Μετά την ανάπαυλα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξαναρχίζουν.

Έτσι έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 505 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 471 αφορούν ακίνητα. Οι κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί ανέρχονται σε 140 ενώ μέχρι το τέλους του έτους έχουν δρομολογηθεί 6.638 πλειστηριασμοί με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς.

Συνολικά από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα.

Στη μακριά λίστα υπάρχουν πλέον μικρά και μεσαία διαμερίσματα, χωρίς όριο, αφού όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Οι στόχοι των τραπεζών

Οι τράπεζες σκοπεύουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για όσους αγνοήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούν και οι οποίες αφορούν όλους τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με δεδομένο ότι το 2019 ήταν χρονιά τριπλών εκλογών και οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία, ο στόχος των τραπεζών για τη διενέργεια 25.000-30.000 πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2019 δεν θα επιτευχθεί.

Βέβαια, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν στον πλειστηριασμό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Η πρακτική αυτή έχει δικαιώσει πάντως τις τράπεζες που βλέπουν τις αξίες των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους να αυξάνεται και τις δυνατότητες χρήσης των ακινήτων αυτών να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η απαλλαγή των τραπεζών από τον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πλάνων για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν υποβάλει στον SSM για την προσεχή τριετία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν υποβάλει στις εποπτικές αρχές πλάνο σταδιακής απαλλαγής από τα ακίνητα αυτά, το οποίο προβλέπει ότι εντός της επόμενης τριετίας, δηλαδή έως το 2021, θα πρέπει να πουλήσουν περί τις 5.000 ακίνητα.

Η πλατφόρμα

Όμως όσοι θέλουν να «σώσουν» την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Τι αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά.

Έτσι, με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

  • Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
  • Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
  • Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
  • Όσον αφορά το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.

Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.

Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες, έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Πηγή: In.gr