Κονδύλια 555 εκατ. για ενίσχυση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

"Καταργείται" το άρθρο 99, αίρεται η προστασία από τους πιστωτές
21 Οκτωβρίου, 2016
Ξεκίνησε η υποβολή φακέλων για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου
24 Οκτωβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Κονδύλια 555 εκατ. για ενίσχυση βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

[:el]21/10/2016

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 27 Οκτωβρίου 2016, το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Μέτρου 11-“Βιολογική Γεωργία” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 555 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Μέτρο στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, γι’ αυτό και οι δικαιούχοι ενισχύονται για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών και αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δικαιούχοι είναι οι ενεργοί αγρότες, που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.

“Τα βιολογικά προϊόντα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, “είναι ένας τομέας στον οποίο η αγροτική οικονομία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άμεσα συνυφασμένος με την προστασία του καταναλωτή, την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας”. Και πρόσθεσε ότι “μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινάμε δυναμικά την ενίσχυση των παραγωγών, αλλά θα συνεχίσουμε και με άλλες παρεμβάσεις, συνολικά, για τη στήριξη και παράλληλα την αναδιοργάνωση και εξυγίανση του τομέα. Πρώτιστη μέριμνα είναι η διαφάνεια σε όλο το σύστημα, ώστε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που αγοράζει”.

Το προσχέδιο του μέτρου με τα υπομέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ[:]