Κωδικός φορολογικής προστασίας για τους πληγέντες της πανδημίας

Παράταση στη Δράση «e-λιανικό» για την κατασκευή e-shop
26 Μαρτίου, 2021
Πότε έρχεται η επιστρεπτέα 7
26 Μαρτίου, 2021
Δείτε τα όλα

Κωδικός φορολογικής προστασίας για τους πληγέντες της πανδημίας

26/03/2021

Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει ειδικό χειρισμό ως προς τα τεκμήρια και τις e-αποδείξεις

Ένας νέος ειδικός κωδικός θα προστεθεί φέτος στα νέα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν από τους φορολογούμενους, με στόχο να δοθεί άμεσα λύση στην «εξίσωση» των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και στον υπολογισμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι υπόχρεοι, προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το «τοπίο» αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, οπότε και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς που θα ισχύσει για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τα παρατεταμένα lockdown στην αγορά.

Πρωταρχική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι αποφύγουν τη «μέγγενη» των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το πέναλτι 22% στην περίπτωση που δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

 Πλήρης εικόνα

Αυτό που προς το παρόν μένει να διευκρινιστεί είναι το εάν οι εν λόγω φορολογούμενοι θα έχουν πλήρη ή μερική απαλλαγή από τα τεκμήρια, αλλά και το εάν τελικά θα ισχύσει το ίδιο και για το πρόστιμο 22% που επιβάλλεται, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σήμερα σε όσους δεν συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το «μοντέλο» που επεξεργάζονται ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου και βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του, ο εν λόγω κωδικός δεν θα συμπληρώνεται από τον φορολογούμενο αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει πλήρη εικόνα για το ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής το 2020, ποιοι ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ποιοι είναι άνεργοι, ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια λόγω του «κουρέματος» κ.ά.

Οι «μη πληττόμενοι»

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν εντάσσονται σε κάποια από τις κατηγορίες που έχουν τεθεί σε ειδικό καθεστώς λόγω του Covid-19 θα εξακολουθήσουν και φέτος να βρίσκονται αντιμέτωποι με τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν ηλεκτρονικές δαπάνες που να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν το προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμο. Επισημαίνεται επίσης ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, λόγω του παρατεταμένου lockdown της αγοράς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά, κερδίζει έδαφος η υιοθέτηση του περσινού «μοντέλου» υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πληρωμής του πρόσθετου φόρου εισοδήματος σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

«Υπερφόρτωση»

Το TAXISsnet, άλλωστε, ελέω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και αυτών που έρχονται για στήριξη της αγοράς, όπως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι δηλώσεις covid, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το πρόγραμμα παγίων δαπανών, είναι ήδη «υπερφορτωμένο» και μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να ανοίξει, ενδέχεται να μην μπορεί να δεχθεί άμεσα μεγάλο όγκο δηλώσεων, καθώς πάντα προηγούνται τα προγράμματα στήριξης των υπόχρεων.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν νέα προβλήματα που θα δημιουργήσουν πρόσθετη «γκρίνια» στους φορολογούμενους, αλλά και για να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο των αλλεπάλληλων παρατάσεων, με αποτέλεσμα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2020, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει, καλώς εχόντων, το TAXISnet τον Απρίλιο και να «κλείσει» στο τέλος Ιουλίου, οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις 8 δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, όπως ακριβώς είχε θεσπιστεί και πέρυσι, οπότε όμως λόγω και της τελευταίας παράτασης έως τα τέλη Αυγούστου οι δύο δόσεις του πρόσθετου φόρου καταβλήθηκαν μαζί.

Άλλωστε οι μοναδικές δηλώσεις που μπορούν να υποβληθούν με σχετική ευκολία είναι αυτές των συνταξιούχων, καθώς όλα τα δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης.

Ανείσπρακτα εισοδήματα και ενοίκια

Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων στα εξής:

* Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2020 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα κι αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

* Ανείσπρακτα ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

* Οι νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου, ενώ οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2018 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν ετησίως 650 ευρώ.

Είναι δεδομένο πάντως ότι φέτος η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών, η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, θα φέρει σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων, αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: Ναυτεμπορική