«Κλειδώνει» το σχέδιο για τις α’ κατοικίες πτωχευμένων

ΚΥΑ για επιδότηση αποζημίωσης αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
29 Ιανουαρίου, 2021
Πλειστηριασμοί – Γέφυρα 2: Τι θα συμβεί – Ποιoς ο ρόλος των δικαστηρίων
29 Ιανουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

«Κλειδώνει» το σχέδιο για τις α’ κατοικίες πτωχευμένων

29/01/2021

Οι οφειλέτες θα παραμένουν… σπίτι έναντι ενοικίου – Δυνατότητα επαναγοράς μετά το πέρας 12ετίας

Το πλαίσιο οργάνωσης της δομής και λειτουργίας του Οργανισμού που πρόκειται να διαχειριστεί τις κατοικίες οφειλετών που πτωχεύουν και οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, επεξεργάζεται η Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται πως ο φορέας θα έχει χαρακτήρα αμιγώς ιδιωτικό.

Η κεντρική ιδέα είναι πως μέσα από τη δράση του Οργανισμού οι πτωχευμένοι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο σπίτι τους, πληρώνοντας ενοίκιο το οποίο θα επιδοτείται, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα δίνεται η δυνατότητα επιστροφής της περιουσίας τους στον βαθμό που οι οφειλέτες θα έχουν ανακάμψει οικονομικά.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους θεσμούς, πρόκειται για έναν φορέα με σημαντικές προοπτικές, αφού θα είναι ο μοναδικός με ανάλογη διαχείριση, ενώ το ζητούμενο είναι ο Οργανισμός να λειτουργήσει μέσα στο έτος.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, οπότε και θα τεθεί υπόψη των αρμόδιων αρχών για βελτιώσεις και έγκριση. Εν συνεχεία θα συζητηθεί λεπτομερώς με τους θεσμούς, προκειμένου να εγκριθεί και από αυτούς.

Πηγή κερδοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος απόκτησης των κατοικιών που θα περιέρχονται στον Οργανισμό θα είναι τουλάχιστον όσο και το έσοδο το οποίο θα προκύπτει από την πρόσοδο των 12 ετών, ενώ το όλο εγχείρημα προβλέπεται εξαιρετικά κερδοφόρο για όποιον καταφέρει να κερδίσει τον διαγωνισμό, λόγω της μονοπωλιακής του διάστασης. Κύρια πηγή κερδοφορίας για τον Οργανισμό θα αποτελέσει η πώληση των ακινήτων, είτε στους οφειλέτες που θα διαμένουν στα ακίνητα, είτε σε τρίτους, στις περισσότερες των περιπτώσεων μετά τη λήξη της 12ετίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει πως το Δημόσιο θα καταβάλλει στον οικονομικά αδύναμο οφειλέτη επίδομα στέγασης και αυτή θα είναι η μόνη επιδότηση που σε ένα εύρος χρόνου θα απολαμβάνει ο πτωχευμένος οφειλέτης. Πρόκειται για το θεσμοθετημένο προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το υπουργείο Εργασίας σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέρχεται μέχρι τα 210 ευρώ μηνιαίως, με το οποίο ο οφειλέτης θα μπορεί να καλύπτει μέρος του ενοικίου.

Επιλογές χρηματοδότησης 

Το πώς θα χρηματοδοτείται ο Οργανισμός αποτελεί το πλέον τεχνικό ζήτημα από αυτά που έχει να αναλύσει η Morgan Stanley. Η έκδοση ομολόγου έναντι του ενεργητικού του προκειμένου τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιλογές που θα βρίσκεται στη διάθεση του φορέα. Ο δανεισμός μπορεί να απευθύνεται σε ευρεία ή και σε μικρότερες αγορές και πάντως ο τίτλος θα μπορεί να διαπραγματεύεται σε οργανωμένη αγορά τίτλων.

Το εγχείρημα αυτό βοηθάει τις τράπεζες να απεμπλακούν από την ακούσια συμμετοχή τους σε πλειστηριασμούς -στις τράπεζες έχει καταλήξει το 90% των ακινήτων από πλειστηριασμούς-, καθώς ο Οργανισμός θα αγοράζει απευθείας τα ακίνητα στη διαδικασία του πλειστηριασμού, δίνοντας επιπλέον λύση και για τα αζήτητα ακίνητα.  

Πηγή: Ναυτεμπορική