«Κλειδώνει» η νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Επαγγελματίες: Πότε θα πληρώσουν τις οφειλές του 2019
9 Ιουλίου, 2021
Όλη η λίστα με τις νέες μειώσεις στους φόρους
9 Ιουλίου, 2021
Δείτε τα όλα

«Κλειδώνει» η νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

09/07/2021

Η πρόταση της κυβέρνησης για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11η αξιολόγησης υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο για τις οφειλές των τελευταίων 15 μηνών. Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις συναντήσεις με τους επικεφαλείς των κλιμακίων τις επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, εντός του καλοκαιριού. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι :

  • να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία. Οι 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο που ισχύει για τις οφειλές των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί έως το τέλος του έτους και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2022, δεν φαίνεται να επαρκούν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
  • να δοθεί, για ακόμα μια φορά, η δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων σε όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εκτός από το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς αναμένεται να βρεθούν και η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Νόμου και ειδικότερα το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τη σύσταση του νέου Φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων, ο οποίος θα αγοράζει την κύρια κατοικία από τα νοικοκυριά που θα πτωχεύουν και θα την εκμισθώνει στα ίδια τα νοικοκυριά. Η σύσταση του  αναμένεται στο τέλος Μαρτίου του 2022.

Παράλληλα, θα συζητηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Στο Ecofin της 13ης Ιουλίου η έγκριση του «Ελλάδα 2.0»

Στην τελική ευθεία περνούν πλέον οι διαδικασίες για την έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., το Ecofin, στις 13 του μηνός. Η έγκριση αφορά 12 συνολικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης, για τα οποία η Κομισιόν έχει ανάψει το «πράσινο φως».

Θα ακολουθήσει η διαδικασία σύναψης των σχετικών συμβάσεων προκειμένου να προχωρήσει και η εκταμίευση της προκαταβολής των περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, τα πρώτα χρήματα αναμένονται περί τα τέλη Αυγούστου. «Εξαρτάται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, αν θα μας τα δώσει σε μία δόση ή σε δύο, αλλά χωρίς καθυστερήσεις. Μπορεί να είναι και νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου κάποια από αυτά τα χρήματα» διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των πρώτων χρημάτων που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Αθήνας είναι φέτος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 7,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική