Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό τοπίο


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Στα… αζήτητα 915 εκατ. ευρώ για δανειοδότηση μικρομεσαίων
7 Ιουνίου, 2019
Παράταση έως τις 29 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις
7 Ιουνίου, 2019
Δείτε τα όλα

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό τοπίο


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

07/06/2019

Τι σημαίνει η ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων αφορολογήτου, ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους. Ποιοι θα επωφεληθούν και ποιοι γλιτώνουν «ζημιές» που θα έρχονταν από τον Γενάρη.

Η μείωση του αφορολογήτου, προς το παρόν, μπήκε στο συρτάρι, μετά την κατάθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε χθες καταργώντας την προνομοθετημένη συρρίκνωσή του μαζί με τα αντίμετρα, τα οποία επίσης είχαν ψηφιστεί και αφορούσαν σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

Εάν οι υπολογισμοί της Κομισιόν για τις αποκλίσεις επί των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος και το 2020 αποδειχθούν ακριβείς, δεν αποκλείεται -το αντίθετο μάλιστα- η μείωση του αφορολογήτου να επανέλθει σύντομα (το φθινόπωρο) στο τραπέζι των συζητήσεων. Μέχρι τότε, όμως, μείωση του αφορολογήτου δεν υπάρχει στον ορίζοντα και η χθεσινή τροπολογία αναδεικνύει κερδισμένους και χαμένους από την κατάργηση των σχετικών διατάξεων μέτρων και αντιμέτρων του 2020.

Η τροπολογία προβλέπει κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το ισχύον επίπεδο των 9.545-8.636 (το πρώτο για φορολογούμενο με τρία παιδιά και το δεύτερο για φορολογούμενο χωρίς παιδιά) σε 6.591-5.682 ευρώ (αντίστοιχα). Το αφορολόγητο μένει στο ύψος του και το ταμείο του δημοσίου από αυτή την κατάργηση χάνει του χρόνου 1,920 δισ. ευρώ. Τόσα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι είναι τα «κέρδη» των φορολογουμένων. Στην εξίσωση των κερδών όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι.

Παράλληλα με τη μη μείωση του αφορολογήτου, η τροπολογία προβλέπει πως δεν θα μειωθεί όπως προβλεπόταν κατά 30% ο ΕΝΦΙΑ (κέρδος για το δημόσιο 209 εκατ. ευρώ και ισόποση «χασούρα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων), δεν θα μειωθεί από το 22% στο 20% ο πρώτος συντελεστής στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ( 877 εκατ. ευρώ το κέρδος για το δημόσιο και η ισόποση «χασούρα» για τους φορολογούμενους) και δεν θα αλλάξει τίποτα στην εισφορά αλληλεγγύης (368 εκατ. ευρώ) έναντι της προνομοθετημένης κατάργησής της για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.

Πρακτικά λοιπόν σε σχέση με φέτος, για τα φυσικά πρόσωπα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν αλλάζει τίποτα με τα σημερινά δεδομένα. Αν μειωνόταν το αφορολόγητο και εφαρμόζονταν τα προνομοθετημένα αντίμετρα, θα προέκυπταν επιβαρύνσεις από 74 έως και 476 ευρώ σε φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ελαφρύνσεις από 176 έως και 701 ευρώ για φορολογούμενους με εισόδημα από 25.000 έως 65.000 ευρώ. Αντίστροφα γίνεται αντιληπτό ποιοι «κερδίζουν» και ποιοι «χάνουν» από τη χθεσινή τροπολογία.

Πρακτικά όμως, από την ώρα που δεν μεταβάλλεται το ισχύον σήμερα πλαίσιο φορολόγησης, κανένας δεν κερδίζει τίποτα και κανένας δεν χάνει. Εκτός και εάν τελικά το 2020 έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο φορολογικό τοπίο, είτε με την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (ανάλογα ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές και πότε θα εφαρμόσει όσα σήμερα εξαγγέλλει) ή οι θεσμοί, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους, ζητήσουν διορθωτικά μέτρα.

Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι από τις διατάξεις της τροπολογίας, το δημόσιο χάνει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί ενώ το αφορολόγητο θα έφερνε έξτρα έσοδα 1,920 δισ. ευρώ, τα αντίμετρα τα οποία καταργούνται κόστιζαν λιγότερα και συγκεκριμένα 1,454 δισ. ευρώ. Επομένως προκύπτει μια καθαρή απώλεια εσόδων λίγο χαμηλότερη από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: Euro2day.gr