Κατά 12 εκατ. αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έργου “Συνεργασία για την υγεία” του Προγράμματος Interreg “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”

Ταμείο Ανάκαμψης: Δεκαπέντε κομβικές δράσεις για την επόμενη ημέρα της οικονομίας
27 Νοεμβρίου, 2020
Ξεκινούν οι διαδικασίες κατάρτισης των περιφερειακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027
27 Νοεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Κατά 12 εκατ. αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έργου “Συνεργασία για την υγεία” του Προγράμματος Interreg “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”

27/11/2020

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, κ. Γιώργου Ζερβού, αποφασίστηκε ομόφωνα, στην επιτροπή παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) “Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020”, η αύξηση του προϋπολογισμού του στρατηγικού έργου “Συνεργασία για την υγεία” (“COOperation For HEAlth”, COOFHEA), κατά 12 εκατ. ευρώ. 

Στόχος του έργου είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία της Covid-19 στην επιλέξιμη ελληνική και ιταλική περιοχή (Ήπειρος, Ιόνια νησιά, Δυτική Ελλάδα και Περιφέρεια Απουλίας, αντίστοιχα) του διασυνοριακού προγράμματος. 

Για την ελληνική πλευρά, με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 6 εκατ. ευρώ, τα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, με σκοπό την άμεση ενίσχυσή τους για τη δύσκολη και καθημερινή μάχη των γιατρών και των νοσηλευτών τους ενάντια στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Πατρών, καθώς και τα Γενικά Νοσοκομεία Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Αγίου Ανδρέα Πατρών θα μπορούν να προμηθευτούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ιατρικό (π.χ. αναπνευστήρες, κρεβάτια, οθόνες κ.λπ.). Παράλληλα, θα υποστηριχθεί η επιστημονική έρευνα με τη χρησιμοποίηση ενός συνόλου μεθόδων που βασίζονται σε διαφορετικούς τύπους προσεγγίσεων και οι οποίες δύνανται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. 

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει κοινή χρήση, ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά νοσοκομεία, της τηλεϊατρικής, αλλά και της κλινικής απομακρυσμένης βοήθειας Η-casa, που είναι ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση των ασθενών που υποχρεούνται σε καραντίνα στο σπίτι τους.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, η πανδημία Covid-19 είναι αναμφίβολα μια παγκόσμια και πρωτοφανής απειλή για τη δημόσια υγεία, η ανάσχεση της οποίας αποτελεί απαρέγκλιτη προτεραιότητα και δέσμευση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και όλων των χωρών, και σαφώς της Ελλάδας και της Ιταλίας που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πηγή: Capital.gr