Γεωργιάδης: Έρχεται πρόγραμμα στήριξης της μεταποίησης

EBRD: Στηρίζει την χρηματοδότηση του ελληνικού εμπορίου με πιστωτική γραμμή στην EθνικήFactors
20 Δεκεμβρίου, 2019
Στο τραπέζι μπαίνει το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο
20 Δεκεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Γεωργιάδης: Έρχεται πρόγραμμα στήριξης της μεταποίησης

20/12/2019

Ο υπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα δράσης για τη στήριξη του μεταποιητικού τομέα, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Την ερχόμενη Δευτέρα η ΚΥΑ για τους ιδιώτες ελεγκτές των επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για να στηρίξουμε τη βιομηχανία, διότι δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, με θέμα «Βιομηχανία 4.0: η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ωστόσο, αν και ρωτήθηκε για το ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν από την κυβέρνηση για τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δεν απάντησε, ζητώντας την υπομονή του κοινού, καθώς όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις και το πρόγραμμα δράσης θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες από το ίδιο βήμα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με βάση τον πληθυσμό της χώρας και αν λάβουμε υπόψη τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, θα έπρεπε να είχαμε 900.000 άμεσες θέσεις. Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας τώρα είναι μόλις 400.000», υπογράμμισε, αναφέροντας πως «όταν μία θέση εργασίας στη βιομηχανία δημιουργεί άλλες 2,5 έμμεσες, τότε αν δημιουργήσουμε 200.000 νέες θέσεις εργασίας, το σύνολο της ανεργίας θα έπεφτε κάτω από το μισό».

Πάντως, κατά τον κ. Γεωργιάδη, το γεγονός ότι αυτή την περίοδο έχουμε μείνει πίσω στον βιομηχανικό τομέα μπορεί να αποτελέσει και πλεονέκτημα για την Ελλάδα, καθώς οι άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει, έχουν υιοθετήσει, για τα σημερινά δεδομένα, τεχνολογίες προηγούμενων ετών.

«Επειδή είμαστε στο μηδέν, αν τρέξουμε γρήγορα, μπορούμε να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση, καθώς το ξεκίνημα θα γίνει με τις σύγχρονες τεχνολογίες» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας ότι για τη σημερινή κυβέρνηση, «η βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο».

Νέες πρωτοβουλίες

Ερωτηθείς για γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία η πιστοποίηση και ο έλεγχος και άρα η έγκριση της πληρωμής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, θα γίνεται από ιδιώτες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και παρακολούθησης της πορείας των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου ουσιαστικά δεν λειτουργεί και για τον λόγο αυτό, η αναμόρφωσή της έχει ανατεθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Η νέα πλατφόρμα θα είναι λειτουργική έως το Πάσχα.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι με το σημερινό σύστημα, για να λάβει μια επιχείρηση την ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου, απαιτούνται στην καλύτερη περίπτωση, 43 βήματα και 7 χρόνια.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι όπου είναι εφικτό να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις, γίνονται, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάργηση της μεσαίας κατηγορίας βιομηχανικής όχλησης, που επήλθε με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα».

Πηγή: Euro2day.gr