Φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις στη «μάχη» ενίσχυσης της ρευστότητας

Οφειλές -Εξωδικαστικός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
12 Φεβρουαρίου, 2021
Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την αναστολή επιταγών
12 Φεβρουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις στη «μάχη» ενίσχυσης της ρευστότητας

12/02/2021

Η εφαρμογή νέων χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, αλλά και το πρόγραμμα παροχής εγγυημένων δανείων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις συνθέτουν ένα μέρος των μέτρων που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα αναλύσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, ενώ θα παρουσιάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία για τον επόμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προκειμένου να παρασχεθεί γρήγορα ρευστότητα σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί σημαντικά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως η εστίαση, ο 6ος κύκλος θα ξεκινήσει νωρίτερα, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, “myBusinessSupport”, εντός του Φεβρουαρίου. Για το ύψος της ενίσχυσης, το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του Ιανουαρίου του 2021. Όσον αφορά το ποσό που θα διατεθεί μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του 5ου κύκλου. Μάλιστα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνει μια ακόμα καταβολή 250 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, αυξάνοντας το ποσό που θα έχει διατεθεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Οι συζητήσεις με τους θεσμούς και κυρίως την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Βασικά θέματα διαπραγμάτευσης είναι τα είδη των παγίων δαπανών που θα περιληφθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και το ποσό της στήριξης που θα μπορέσουν να λάβουν οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να συναντηθεί και με επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει σύμπνοια γύρω από τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων της Κομισιόν, στα βασικά κριτήρια για την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και να είναι ζημιογόνα το 2020.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, αυτές αφορούσαν:

  • Την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου του Μαρτίου στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
  • Τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους σε αναστολή. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ θα καλυφθούν ασφαλιστικά από το Κράτος επί του ονομαστικού μισθού
  • Τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως και το τέλος Σεπτεμβρίου για την εστίαση. Αντίστοιχα στο 13% έως το τέλος του 2021 θα παραμείνει ο ΦΠΑ σε μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, όταν θα επαναλειτουργήσουν.

Δάνεια με κρατική εγγύηση

Ένα ακόμα εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις προστίθεται τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες στις 31/12/2019 είχαν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ, δεν θεωρούνται προβληματικές και δεν έχουν ενταχθεί στον α΄ και β΄ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν έγκριση μπορούν να λάβουν δάνειο κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση έως 80%. Το δάνειο δεν θα υπερβαίνει  

  • τις 50.000 ευρώ
  • το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης το 2019
  • το ποσό που προκύπτει για τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες.  

Τα δάνεια είναι 5ετους διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.

Πηγή: Ναυτεμπορική