Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πως ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ

Εφορία : Αυτοί είναι οι τρόποι για να πληρώσετε τους φόρους σας – Τι ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ
6 Αυγούστου, 2020
Νέα ευρωπαϊκή δράση ΟΑΕΔ για σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασία
6 Αυγούστου, 2020
Δείτε τα όλα

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πως ξεκλειδώνουν επιδοτήσεις έως 42.500 ευρώ

07/08/2020

Η χαλάρωση των εισοδηματικών ορίων, οι έξτρα επιδοτήσεις και η αύξηση των ανώτατων επιλέξιμων δαπανών πολλαπλασιάζουν τη χρηματοδότηση. Τι αλλάζει με τις ελάχιστες προϋποθέσεις και τις πολυκατοικίες.

Σε δέκα απαριθμούνται οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε σχέση με τις προηγούμενες δράσεις του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και είναι και αυτές που μεταξύ άλλων πολλαπλασιάζουν το ύψος της επιδότησης που μπορεί να εισπράξει ο δικαιούχος για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του.

Έστω, ότι ένας ιδιοκτήτης παρουσιάσει το ανώτατο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού που είναι οι 50.000 ευρώ και υποτεθεί ότι ανήκει στην εισοδηματική κατηγορία με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης του 65% συν 20% τα μπόνους (covid-19 και ενεργειακό) τότε θα δικαιούται το ποσό των 42.500 ευρώ. Στο προηγούμενο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανερχόταν στα 17.500 ευρώ (στα 25.000 ευρώ ήταν ο υψηλότερος επιλέξιμος προϋπολογισμός δαπανών και στο 70% το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης αν ο δικαιούχος είχε και δύο παιδιά). Στο νέο πρόγραμμα, αν ένας ιδιοκτήτης κατοικίας ανήκει στην υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία τότε επιδοτείται για το 35% των δαπανών. Κι αν συνυπολογιστούν και τα δύο μπόνους συνολικού ύψους 20% τότε ανεβαίνει στο 55%. Άρα το ποσό της ενίσχυσης επί των 50.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 27.500 ευρώ.

Πιο αναλυτικά οι 10 αλλαγές είναι:

 1. Η απλοποίηση των εισοδηματικών κατηγοριών με διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.

Τα παραδείγματα των αλλαγών τα είδαμε πιο πάνω.

 1. Ελάχιστη ενεργειακή απαίτηση-στόχος του νέου προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα καθιερώνεται η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες. Η προϋπόθεση αυτή ανεβάζει τις δαπάνες, αλλά τα ποσά της επιδότησης είναι αυξημένα.

 1. 3. Αύξηση βασικού ποσοστού επιχορήγησης.

Αυτό επιτυγχάνεται με τα τρία premium:

 • Ενεργειακό premium για κατηγορίες Η και Ζ αναβάθμιση σε κατηγορία τουλάχιστον Β: +10%
 • COVID-19 premium για τα έτη 2020 – 2021: +10%
 • ειδική προσαύξηση +10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης
 1. Αίρεται ο περιορισμός μιας αίτησης ανά ωφελούμενο

Όπως ανακοινώθηκε ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί την επιδότηση περισσοτέρων των μίας κατοικίας με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό των δαπανών να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

 1. Επιλέξιμες κατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Γ και κάτω.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν η κατηγορία Δ.

 1. Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη KWh.
 2. Ανώτατος συνολικά επιλέξιμος προϋπολογισμός (ενεργειακές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις αυτονόμησης) 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου
 3. Νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις
 • Παρεμβάσεις Ενεργειακής αυτονομίας
 • Παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home)
 • Επιλέξιμες Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις (Πολυκατοικίες)
 1. Ελάχιστος ενεργειακός στόχος αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες
 2. Κίνητρα για πολυκατοικίες

Προβλέπεται διακριτός προϋπολογισμός και διαφορετική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (από 3 Δεκεμβρίου) και δύο τύποι αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα:

 • Αίτηση Πολυκατοικίας τύπου Α: Κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα
 • Αίτηση Πολυκατοικίας τύπου Β: Μόνο Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις

Επίσης δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος το οποίο προσαυξάνεται με 10% για τα έτη 2020 – 2021 (COVID-19 premium) ενώ προβλέπεται Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, με ειδική προσαύξηση +10% στο βασικό ποσοστό επιχ/σης για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Επιπλέον δίνεται ενεργειακό premium στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α 10% όταν οι παρεμβάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης (αναβάθμιση κτιρίου από Ζ/Η ενεργειακή κατηγορία σε τουλάχιστον Β).

Πηγή: Euro2day.gr