Ετοιμάζονται νέα μέτρα για «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια
19 Φεβρουαρίου, 2021
Α. Γεωργιάδης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για την εστίαση
19 Φεβρουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Ετοιμάζονται νέα μέτρα για «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων

19/02/2021

Το έργο – μεταρρύθμιση της αύξησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, θα απορροφήσει ένα μέρος από τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία αποτελεί και πρόταση της Έκθεσης Πισσαρίδη, θα είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κινήτρων για συνεργασία ομοειδών επιχειρήσεων εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η αύξηση του μεγέθους θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν τραπεζικό προφίλ, λύνοντας κατ’ αρχήν το τεράστιο πρόβλημα της πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, που έχουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα “εξισώσει” επίσης σε μέγεθος τις ελληνικές επιχειρήσεις με εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες σήμερα υστερούν σημαντικά σε μέγεθος και όχι μόνο. Με την αύξηση του μεγέθους, θα δοθεί και η δυνατότητα να αυξηθεί η απασχόληση και η εξειδίκευση και τελικά να βελτιωθούν τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και να γίνουν ανταγωνιστικά εντός και εκτός Ελλάδας.

Αντικείμενο εξαγορών ή συγχωνεύσεων θα αποτελέσουν κυρίως μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι μεν βιώσιμες, αλλά σε αυτή την φάση είναι υπερχρεωμένες. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένες, αφού δεν μπορούν να βρούν νέα κεφάλαια.

Το σχέδιο είναι οι επιχειρήσεις αυτές να συγχωνευτούν ή να εξαγοραστούν από κάποιες μεγαλύτερες οι οποίες θα δείξουν ενδιαφέρον. Η ενδιαφερόμενη εταιρία θα μπορεί να υποβάλλει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη του νέου σχήματος στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το χρηματοδοτικό κίνητρο είναι ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα μπορεί να ενισχυθεί σε ποσοστό 50% από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δίνονται με μηδενικό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με ένα πακέτο φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων αν η νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί μπορεί να εγγυηθεί και να παρουσιάσει αύξηση της απασχόλησης.

Το ίδιο μπορεί να γίνει στην περίπτωση που ένας αριθμός ομοειδών επιχειρήσεων αποφασίσουν σε πρώτη φάση να συνεργαστούν. Και σε αυτήν την περίπτωση οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο που να εξασφαλίζει ένα τραπεζικό προφίλ και οικονομίες κλίμακας. Και αυτό το σχέδιο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, το εγχείρημα θα έχει πρόσθετα κίνητρα, κυρίως φορολογικά, για να δοθεί ώθηση για ανάπτυξη στα πρώτα του βήματα. 

Σε κάθε είδους μετασχηματισμό επιχειρήσεων σχεδιάζεται και ένα πακέτο διοικητικών κινήτρων. Ένα νέο σχέδιο fast track διαδικασιών με την ταχύτερη έκδοση αδειών και εγκρίσεων από δημόσιους φορείς και μικρότερη γραφειοκρατία στις δοσοληψίες του με το δημόσιο.

Ξεκινούν από τον Μάιο

Προϋπόθεση για την οριστικοποίηση και την προώθηση του εγχειρήματος, είναι να εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας κάτι που αναμένεται μέσα στον Μάιο.

Μαζί του θα εγκριθεί και η επιλεξιμότητα για τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, η οποία έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή. Η αναλυτική πρόταση για το πώς θα διαθέσει η Ελλάδα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο διαβούλευσης με την ΕΕ και προς το τέλος του μήνα θα σταλεί ως τμήμα του συνολικού τελικού σχεδίου στις Βρυξέλλες για το τελικό στάδιο των συζητήσεων.

Οι προτάσεις αυτόν τον καιρό συμπληρώνονται σε ό,τι αφορά πρόβλεψη κόστους, με μελέτη που εκπονεί κατ’ εντολή του ΥΠΟΙΚ η Grant Thornton και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με άλλη μελέτη την οποία εκπονεί η Price Waterhouse Coopers.

Πηγή: Capital.gr