Έρευνα: Το ΕΣΠΑ ως εργαλείο ανάπτυξης του επιχειρείν

Νέα προκήρυξη για δυο καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου
17 Ιουλίου, 2020
Φορο- κίνητρα για επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη
17 Ιουλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Έρευνα: Το ΕΣΠΑ ως εργαλείο ανάπτυξης του επιχειρείν

17/07/2020

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με την έρευνα,η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου βοήθησε τις επιχειρήσεις, κυρίως, στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας.

ο ΕΣΠΑ ως εργαλείο ανάπτυξης του επιχειρείν βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συζήτηση, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των πόρων του νέου ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του ιστορικού πακέτου ανάκαμψης, καθώς και τον πολύ σημαντικό ρόλο του κλάδου των Συμβούλων Μάνατζμεντ στο νέο αναπτυξιακό σκηνικό, με βάση τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ενότητα «Από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027: οι εμπειρίες των επιχειρήσεων, διδάγματα για το μέλλον» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο ΣΕΣΜΑ σε ΜμΕ, οι οποίες έχουν λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο δράσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τον κ. Αλέξανδρο Καλόμοιρο, Ταμία ΔΣ, ΣΕΣΜΑ και τον κ. Μάρκο Τσόγκα, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου βοήθησε τις επιχειρήσεις, κυρίως, στην αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της οργανωτικής ευελιξίας καταγράφονται, επίσης, υψηλά στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των δράσεων.

Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων οδήγησε σε δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και σε αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις στην επόμενη πενταετία είναι, κυρίως, ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών και λιγότερο η ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης και η δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής.

Η απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το σύστημα διαχείρισης των δράσεων κρατικών ενισχύσεων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τον COVID-19 στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, βασικό πρόβλημα είναι η μείωση του κύκλου εργασιών και η συνακόλουθη δημιουργία προβλημάτων ρευστότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να αποτελέσει την βασική προτεραιότητα της πολιτείας.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε η κ. Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η Ειδική Γραμματέας καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, που έλαβαν ενίσχυση στο πλαίσιο δράσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας κάλυψης των επιχειρηματικών / επενδυτικών προτεραιοτήτων και αναγκών των ελληνικών ΜμΕ.

Στην ενότητα «Ανάπτυξη του επιχειρείν: νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και η τεχνογνωσία των Συμβούλων Μάνατζμεντ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, υπογράμμισε: «Εξήλθαμε από μια πολυετή οικονομική κρίση και στο σημείο όπου η οικονομία παρουσίαζε ανοδική τροχιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα εξωτερικό, παγκόσμιο σοκ. Παρόλο που αναγκαστήκαμε να επιβραδύνουμε τους σχεδιασμούς μας, λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που κληθήκαμε άμεσα και στοχευμένα να αντιμετωπίσουμε, προχωρήσαμε στον απαιτούμενο ανασχεδιασμό τη σωστή στιγμή και με τις σωστές κινήσεις. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα εκκινήσει λίγους μήνες μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, θα είναι εμπροσθοβαρές και με σημαντικές διαφορές στην υλοποίησή του σε σύγκριση με το τρέχον. Εμείς θα είμαστε εκεί για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, αλλά και ευκαιρίες σε κλάδους για να αναπτυχθούν ταχύτερα, προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να ανακάμψει, αλλά και να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: Euro2day.gr