ΕΣΠΑ: Αλλαγές στους κανόνες υλοποίησης για την νέα περίοδο 2021 – 2027

Ποια δράση ύψους 1 δισ. θα ανοίξει την αυλαία του ΕΣΠΑ- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις
25 Μαρτίου, 2022
«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Παρατείνεται έως 31/5 το πρόγραμμα
1 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ: Αλλαγές στους κανόνες υλοποίησης για την νέα περίοδο 2021 – 2027

25/03/2022

Χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες

Η αλλαγή που εισάγεται στο νέο ΕΣΠΑ είναι ότι στο εξής δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις με καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής επενδυτικών σχεδίων, αλλά οι νέες προσκλήσεις θα είναι ανοικτές, δηλαδή χωρίς καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων.

H ένταξή τους στα διάφορα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα γίνεται με τήρηση της σειράς προτεραιότητας.

Με αυτοματοποιημένα κριτήρια και όχι συγκριτική αξιολόγηση

Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους δεν θα αναμένουν τη συγκριτική αξιολόγηση των σχεδίων τους.
Τα επενδυτικά σχέδια, εφόσον πληρούν τα αυτοματοποιημένα τύπου κριτήρια ένταξης θα προχωρούν στη διαδικασία με σειρά προτεραιότητας κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Ωστόσο, εάν αποτυγχάνουν σε συγκεκριμένα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του, τότε θα τίθενται εκτός από την πρόσκληση και θα ακολουθεί το επόμενο σχέδιο που θα βρίσκεται στη σειρά προτεραιότητας.
Οπως ανέφερε προ ημερών ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, το τελικό σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος Μαΐου έτσι ώστε να εγκριθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του χρονοδιαγράμματος, τότε η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ για την οποία έχει έγκριση εθνικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.
Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει πολλές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα σχέδια στήριξης της χώρας μας. Θα διαθέτει ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού περίπου 0,7 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να υπάρξει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ από την τεχνική βοήθεια των JASPERS(Joint Assistance to Support Projects in European Union) σχετικά με την ωρίμανση των μεγάλων έργων.