Έρχονται ρυθμίσεις για τα δάνεια που λήγει το καθεστώς επιδότησης


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Εκταμιεύονται δάνεια 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
30 Δεκεμβρίου, 2021
Με ρυθμούς χελώνας ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Οι λόγοι
30 Δεκεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Έρχονται ρυθμίσεις για τα δάνεια που λήγει το καθεστώς επιδότησης


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

31/12/2021

Υπό τον φόβο της δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης ετοιμάζουν ρυθμίσεις για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης μέσω των προγραμμάτων Γέφυρα.

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης μέσω των προγραμμάτων «Γέφυρα 1 και 2» καθώς η πλειονότητα των επιδοτήσεων λόγω πανδημίας λήγει στο τέλος του έτους και υπάρχει φόβος 1 στα 5 από αυτό τα δάνεια να καταστεί «κόκκινο».

Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος τονίζει στο NEWS 24/7 ότι «το ύψος των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης υπολογίζονται στα 7 – 8 δις. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες στην διάθεσή τους, είναι εξαιρετικά πιθανό το 20% από αυτά να μην καταστεί δυνατό να εξυπηρετηθεί από τους κατόχους τους μόλις η δόση επιστρέψει στα προ επιδότησης επίπεδα».

Το αντίδοτο

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, ετοιμάζονται να προτείνουν νέες ρυθμίσεις ενόψει της απόσυρσης των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν εν μέσω της πανδημίας και χάρη στα οποία οι νέες επισφάλειες διαμορφώθηκαν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των αναμενόμενων. Ωστόσο άπαντες συμφωνούν ότι η πραγματική εικόνα των νέων κόκκινων δανείων θα φανεί μέσα στο 2022 και κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κύρια χαρακτηριστικά των νέων ρυθμίσεων που θα προταθούν είναι πρώτον να εφαρμοστούν άμεσα -με τα πρώτα δηλ. δείγματα δυσχέρειας πληρωμής που μπορεί να αντιμετωπίσουν δανειολήπτες που βρίσκονταν στην ομπρέλα κρατικών επιδοτήσεων και λοιπών προγραμμάτων στήριξης- και δεύτερον να είναι στοχευμένες στην κάθε περίπτωση δανειολήπτη.

Οι δύο κατηγορίες

Προκειμένου οι ρυθμίσεις που θα προταθούν να είναι στοχευμένες, τα τραπεζικά επιτελεία έχουν προχωρήσει και στον διαχωρισμό τους σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στις πρόνοιες που πρέπει να προσφερθούν για τα δάνεια τα οποία πριν ενταχθούν στο καθεστώς επιδότησης βρίσκονταν σε ρύθμιση, επειδή οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θεωρείται ότι πολύ δύσκολα θα είναι συνεπείς αν δεν τους προσφερθούν νέες ρυθμίσεις.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά στους ενήμερους οφειλέτες και στα προβλήματα στην εξυπηρέτηση οφειλών που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες. Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κρατικών επιδοτήσεων (Γέφυρα 1 και 2) για τη διευκόλυνση της ομαλής αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης επιβράβευσαν, για πρώτη φορά, τους οφειλέτες οι οποίοι ήταν μέχρι τότε συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Στους οφειλέτες αυτούς χορηγήθηκε κρατική επιδότηση μέχρι και 90% της μηνιαίας δόσης τους και ποσοστό περίπου 85% των δανειοληπτών που επιδοτήθηκαν ήταν ενήμεροι.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ενήμερων οφειλετών θα απαιτήσει και τους πιο ευέλικτους χειρισμούς από πλευράς τραπεζών, προκειμένου οι δανειολήπτες αυτοί να μπορέσουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους όταν θα έχουν λήξει τα κρατικά μέτρα στήριξης.

Άλλωστε οι χορηγήσεις που βρίσκονται στα προγράμματα «Γέφυρα» είναι οι πλέον ευάλωτες και εκτιμάται ότι από αυτή την κατηγορία δανειοληπτών μπορεί να πυροδοτηθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Οι θεσμοί έχουν συστήσει στις τράπεζες να ενεργήσουν έγκαιρα προσφέροντας ρυθμίσεις ώστε να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τον όγκο των προβληματικών δανείων πριν εκδηλωθούν οι επισφάλειες.

Δύσκολη η παράταση

Παρά τις πιέσεις που ασκεί η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος προκειμένου να δοθεί παράταση στα κρατικά μέτρα στήριξης, στις τράπεζες εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα τεθεί τέτοιο ζήτημα, ιδιαίτερα για προγράμματα επιδότησης δόσεων δανείων (συνέχεια των προγραμμάτων «Γέφυρα»).

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών, οι κορονόπληκτοι δανειολήπτες που έχουν κριθεί επιλέξιμοι για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων, έχουν τελευταία προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τους πιστωτές τους ώστε να λάβουν στη συνέχεια την κρατική επιδότηση.

Για τους δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν το δάνειό τους στις 31 Δεκεμβρίου, η οκτάμηνη διάρκεια της επιδότησης θα συνεισφέρει στην αποπληρωμή των δανείων τους μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022.

Πρόκειται για το ανώτατο όριο διάρκειας της επιδότησης του «Γέφυρα 2». Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγιναν τον Απρίλιο – Μάιο φέτος, οι εγκρίσεις δόθηκαν τον Ιούνιο – Ιούλιο και υπήρξε μία περίοδος τριών μηνών για να ρυθμιστούν τα δάνεια και να λάβουν την επιδότηση. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα παρατάθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η πλειοψηφία των επιδοτήσεων ξεκίνησε τον Αύγουστο και οι καταβολές αναμένονται μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» για την επιδότηση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, η πλειοψηφία των καταβολών τελειώνει στο τέλος Ιανουαρίου 2022, καθώς οι τελευταίες ρυθμίσεις έληγαν τον Σεπτέμβριο και δόθηκε παράταση τριών μηνών στο πρόγραμμα, μέχρι 31/12/21.

Πηγή: News247.gr