Έρχονται και άλλα μέτρα στήριξης

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι κερδισμένοι & χαμένοι από το νέο «μοντέλο» φορολογίας
4 Φεβρουαρίου, 2022
Αυξημένη η ζήτηση στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά
4 Φεβρουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Έρχονται και άλλα μέτρα στήριξης

04/02/2022

Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών στην ενέργεια συμπαρασύροντας τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα ενώ ψηλά στη λίστα της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι η ανάληψη δράσης για τις τιμές στα τρόφιμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όλα είναι ανοιχτά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν συλλογικά από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βασικά κριτήρια για τον καθορισμό του μείγματος των μέτρων που θα ληφθούν είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν, κατά πόσο θα ωφελήσουν την κοινωνία και να μπορούν να καλύπτουν όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, έχοντας στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις που αφορούν στο ρεύμα και τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Όπως σημείωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, «αν έχουμε επιπλέον χρήματα, πρέπει να πάμε πρώτα στο ηλεκτρικό και τα τρόφιμα, αυτά καταναλώνει πρώτα ο φτωχότερος».

Άλλωστε συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο επισημαίνει ότι όποτε διαπιστώνεται ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα προχωρά σε μειώσεις. Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι καθώς όπως φαίνεται οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, «ροκανίζοντας» συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, είναι:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάνει σχετική μελέτη για το κόστος που θα έχει μία μείωση του φόρου στα κρατικά ταμεία. Ο βασικός προβληματισμός είναι το κατά πόσο μια τέτοια απόφαση θα ωφελήσει την κοινωνία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δηλαδή θα περάσει στον τελικό καταναλωτή ή θα «σβήσει» κάπου στην πορεία.
  • Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ένα μέτρο με υψηλό επίσης δημοσιονομικό κόστος.
  • Νέα παρέμβαση στο σκέλος των ενισχύσεων που ελήφθησαν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας  Προκαταβολής είτε με περαιτέρω μείωση των ποσών προς επιστροφή είτε με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Αξιολογείται μαζί με τα άλλα μέτρα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί η συνέχιση του μέτρου της επιδότησης στο ρεύμα για το μήνα Φεβρουάριο ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στο 75% από 50% η επιχορήγηση για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική