Έρχονται πέντε νέα χαράτσια, ποιους αφορούν

Υποχρεωτικά μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες στο Ε3
28 Ιανουαρίου, 2019
Το τελικό σχέδιο για κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
31 Ιανουαρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Έρχονται πέντε νέα χαράτσια, ποιους αφορούν

29/01/2019

Τι θα συμβεί με τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πόσο θα επηρεαστούν εφάπαξ και συντάξεις

Με πέντε νέα χαράτσια έρχονται αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ήδη γονατίσει από το βάρος των υπέρογκων φόρων και εισφορών, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακή κοινωνική στροφή στον δρόμο προς τις κάλπες με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και υποσχέσεις για περισσότερες δόσεις σε οφειλέτες.

Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός εντός των ημερών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, γυρίζει μπούμερανγκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά.) αφού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις ελάχιστες εισφορές που καταβάλλουν.

Στην ατζέντα των νέων επιβαρύνσεων περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ), η επιβολή εισφοράς στους τίτλους κτήσης (οι πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως) καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Ειδικότερα, οι νέες επιβαρύνσεις για τους επαγγελματίες αφορούν τα εξής:

  1. Λόγω της επικείμενης αύξησης του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν, δεδομένου ότι υπολογίζεται επί του κατώτατου βασικού μισθού. Η αύξηση αυτή θα έχει επιβάρυνση στις εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αμειβομένων με μπλοκάκι. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ) υπολογίζονται ως ποσοστό (από 26,9% έως 39,7%) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.
  2. Από 1/1/2019 διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους τίτλους κτήσης με καταβολή εισφορών και για αυτούς. Πρόκειται για τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, για αποδείξεις που θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και µετά προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ).

Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όποια κι αν είναι αυτή και όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήμου 3,6%). Δεν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη μισθωτή ή µη μισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί (ειδικά αν κάποιος ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα – πρ. ΟΑΕΕ – πρέπει να καλύπτει µε ή χωρίς τον τίτλο το ελάχιστο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος).

Η διαδικασία απογραφής έχει ως εξής:

– Οι αμειβόμενοι πριν από την έκδοση του παραστατικού απογράφονται υποχρεωτικά για αυτή την ιδιότητα στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει βεβαίωση απογραφής. Ο αντισυμβαλλόμενος απογράφεται εφόσον δεν έχει απογραφεί ως εργοδότης του πρώην ΙΚΑ.

– Ο αμειβόμενος παραδίδει αντίγραφο της βεβαίωσης στον αντισυμβαλλόμενο, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση του παραστατικού.

– Ο αντισυμβαλλόμενος καταχωρίζει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στοιχεία για τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών, μέχρι το τέλος του μήνα που εκδίδεται παραστατικό.

Οι εισφορές βαρύνουν τον αμειβόμενο, παρακρατούνται και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο εκδότη του παραστατικού μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της έκδοσης του παραστατικού.

– Αν δεν αποδοθούν οι εισφορές εμπρόθεσμα, επιβαρύνονται µε προσαυξήσεις και βαρύνουν τον εκδότη του παραστατικού. Η υπουργική απόφαση αναλύει και τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης, ο οποίος μετράει ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ. Ειδικότερα προβλέπεται:

– Υποχρεωτικά απογραφή στον ΕΦΚΑ για τους αμειβόμενους µε αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης πως αν δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας, ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται µε βάση το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε κατώτατο βασικό μισθό.

– Ο χρόνος ασφάλισης που προκύπτει από την εξίσωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τη διάρκεια της σύμβασης. Στην περίπτωση που υπάρχει σύμβαση εργασίας µε καθορισμένο αριθμό ημέρας ή ημερών απασχόλησης μέχρι 1 πλήρη μήνα ή 25 ημέρες ασφάλισης, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται η ημέρα ή οι ημέρες που ορίζονται στη σύμβαση ανεξαρτήτως της διάρκειας της ημερήσιας απασχόλησης.

  1. Στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Φεβρουαρίου – για τις εισφορές του Ιανουαρίου του 2019 – αναμένεται να ενσωματωθεί η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, με συνέπεια να προκύψουν αυξημένες εισφορές για όσους δήλωσαν κάτω από 7.032 ευρώ.

Για τον ίδιο λόγο, οι μειωμένες εισφορές κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,35%) για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ θα έχουν χαμηλότερο «αποτύπωμα» στο καταβλητέο ποσό σε σχέση με εκείνο για το οποίο διατείνεται η κυβέρνηση. Επισημαίνεται ότι η ψηφισμένη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το 2019 θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα και όχι για όσους θα δηλώσουν κάτω από 7.032 ευρώ ετησίως. Έτσι, από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης – δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ.

  1. Τρέχουν ήδη νέες εισφορές επικουρικού (7%), που θα επιβληθούν στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους (ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ). Παράλληλα θα αρχίσει η αναδρομική εξόφληση των αναδρομικών εισφορών του επικουρικού για την περίοδο 2017-2018.
  2. Επιβάλλονται νέες εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ. Ταυτόχρονα θα τρέξουν και οι αναδρομικές εισφορές για τον ίδιο κλάδο για το 2017-2018.

Πηγή: In.gr