Επιστροφή καταθέσεων €43,7 δισ. σε 6 χρόνια

“Ακαταδίωκτο” συμβολαιογράφων στη δημοσίευση διαθήκης
21 Ιανουαρίου, 2026
Ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό το 2025
21 Ιανουαρίου, 2026
“Ακαταδίωκτο” συμβολαιογράφων στη δημοσίευση διαθήκης
21 Ιανουαρίου, 2026
Ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό το 2025
21 Ιανουαρίου, 2026
Δείτε τα όλα

Επιστροφή καταθέσεων €43,7 δισ. σε 6 χρόνια

21/01/2026

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε σταθερή τροχιά ανόδου την τελευταία εξαετία, πορεία που αναμένεται να διατηρηθεί και το 2026 με αφορμή τα νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και μισθολογικής ενίσχυσης που έρχονται. 

Με κινητήριο δύναμη τα νοικοκυριά, το απόθεμα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα έχει καταγράψει σωρευτική αύξηση κατά 43,7 δισ. ευρώ την περίοδο Δεκέμβριος 2020 – Νοέμβριος 2025, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό σε 207 δισ. ευρώ. Οι εισροές αυτές είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης της οικονομίας μετά την κρίση και την σταθερά ανοδική της πορεία μετά την πανδημία του 2020.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από την αύξηση των καταθέσεων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των Ελλήνων και προς τα αμοιβαία κεφάλαια, σε αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με το γεγονός πως τα αμοιβαία κεφάλαια τακτής λήξης λειτουργούν για τους πελάτες με τρόπο αντίστοιχο των προθεσμιακών καταθέσεων, επιτρέποντάς τους να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και να επωφεληθούν από επιτόκια που ακόμη διατηρούνται κοντά στο 2%, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από αυτό των προθεσμιακών.

Πού τοποθετούν τα χρήματά τους οι Έλληνες

Η έκθεση της ΤτΕ υπογραμμίζει πως το 76% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες απαρτίζεται από ρευστά διαθέσιμα που τηρούνται σε λογαριασμούς διάρκειας μίας ημέρας, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 5,5 δισ. ευρώ κατά τους δέκα πρώτους μήνες του 2025, ενώ οι καταθέσεις προθεσμίας «τραντάχτηκαν» από μείωση -2,3 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, ο αντίστοιχος ρυθμός των καταθέσεων προθεσμίας κατέγραψε σταδιακή υποχώρηση, με αποτέλεσμα την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 2025 να γίνει αρνητικός και να αγγίξει το -1,8% τον Οκτώβριο του 2025, έναντι 0,9% τον Δεκέμβριο 2024. 

Τι «βλέπει» η ΤτΕ για τη νέα χρονιά

Η επικείμενη εφαρμογή μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης και μισθολογικής ενίσχυσης αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, και ως εκ τούτου, στις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες προβλέπεται να κινηθούν σύμφωνα με την άνοδο του ΑΕΠ.

Η ΤτΕ ωστόσο προειδοποιεί πως αν τα επιτόκια καταθέσεων συνεχίσουν να υποχωρούν σε πραγματικούς όρους, θα μειωθεί η ελκυστικότητα των τραπεζικών καταθέσεων ως μέσου διακράτησης πλούτου, κάτι που ενδεχομένως να στρέψει τους Έλληνες προς νέες οδούς.

Η ομάδα της BOXmind