Επιστρεπτέες 3-7: Έως 30 Ιουλίου ανοικτή η πλατφόρμα για ενστάσεις

Οι 4+1 ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών
23 Ιουλίου, 2021
Ο «χάρτης» του ΕΝΦΙΑ 2021
23 Ιουλίου, 2021
Δείτε τα όλα

Επιστρεπτέες 3-7: Έως 30 Ιουλίου ανοικτή η πλατφόρμα για ενστάσεις

23/07/2021

Mέχρι το τέλος του μήνα έχουν δυνατότητα επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που απορρίφθηκαν από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3-7 για να υποβάλλουν ένσταση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε ειδική εφαρμογή ενώ απέστειλε και ειδοποιητήρια σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που απορρίφθηκαν από τους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής 3-7, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση αλλά και αίτηση επανεξέτασης του αιτήματος τους.

Προσοχή όμως καθώς η ειδοποίηση εμφανίζεται στις e-Κοινοποιήσεις στο myTaxisnet των φορολογουμένων, όπου τους ανακοινώνεται ότι η αίτηση που υπέβαλαν πολλούς μήνες πριν απορρίφθηκε. Παράλληλα τους καλεί, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «ΜyΒusinessSupport» σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών από την παρούσα ενημέρωση. Αντίστοιχη ειδοποίηση έχει σταλεί και με email.

Όσον αφορά τη διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στο «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ και επιλέγουν εναντίωση στην απόρριψη της αίτησής τους και επανεξέτασή της. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν :

  • σε ποιο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής έκαναν αίτηση και απορρίφθηκε
  • για ποιον λόγο θεωρούν ότι κακώς κόπηκαν ενώ δεν έπρεπε
  • να στείλουν συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που στερήθηκαν.

Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συλλέξουν τα στοιχεία που θα υποβληθούν και  θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα για να απορρίψουν εκ νέου ή να δικαιώσουν τους ενδιαφερόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά στον 3ο και 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής απορρίφθηκαν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο Κράτος. Οι δικαιούχοι μπορούν:

–   Να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

–   Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

–   Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Υποβολή δικαιολογητικών

Περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν οι δικαιούχοι όλων της κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου και όχι βάσει του πλαισίου de minimis.

Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.

Πηγή: Ναυτεμππορική