Επιπλέον εισφορές για επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν

2.000 ακίνητα στην πρώτη "φουρνιά" των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
19 Ιανουαρίου, 2017
Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 55% το ποσοστό ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020
19 Ιανουαρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Επιπλέον εισφορές για επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν

[:el]19/01/2017

Ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις στις περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων

Αναδρομικές χρεώσεις με υπέρογκα ποσά ασφαλιστικών εισφορών θα υφίστανται πλέον όσοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες εντοπίζονται, κατόπιν διενέργειας φορολογικών ελέγχων, να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν», ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, βάσει του ν. 4387/2016, θα οδηγήσει σε πρωτοφανή υπερχρέωση πολλές επιχειρήσεις και πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, όχι μόνο λόγω των υψηλών ποσοστών με βάση τα οποία θα υπολογίζονται οι εισφορές επί των φορολογητέων εισοδημάτων τους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ακόμη κι αν οι υπόχρεοι πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν θα έχουν τη βεβαιότητα ότι τα ποσά αυτά που πλήρωσαν είναι και τα τελικά!

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση το ύψος του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος κάθε επιχειρηματία, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη, οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των φορολογουμένων δεν θα είναι οριστικές πριν παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο!

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε έναν φορολογούμενο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αν η αρμόδια φορολογική αρχή διαπιστώνει παραβάσεις που έχουν προκαλέσει την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος, τότε από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος στον οποίο θα προβαίνει ο έλεγχος, θα προκύπτει υποχρέωση του φορολογούμενου να καταβάλει όχι μόνο επιπλέον φόρο εισοδήματος, επιπλέον ΦΠΑ κ.λπ. αλλά και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές!

Μάλιστα, όπως συμβαίνει με τους φόρους έτσι και με τις ασφαλιστικές εισφορές, τα επιπλέον ποσά με τα οποία θα χρεώνεται κάθε φορολογούμενος έπειτα από φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να τα πληρώνει προσαυξημένα με ποσοστιαία πρόστιμα. Οι επιπλέον αυτές ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με συντελεστές από 26,95% έως και 37,95% επί των αποκρυβέντων ποσών φορολογητέου εισοδήματος που θα αποκαλύπτουν οι φορολογικοί έλεγχοι, θα προσαυξάνονται με ποσοστιαία πρόστιμα ή και τόκους, θα χρεώνονται αναδρομικά σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βρούτσης. Στο εισαγωγικό σημείωμα της ερώτησής του ο βουλευτής επισημαίνει μεταξύ άλλων:

* «Ακόμη και αν κάποιος πληρώσει το σύνολο των εξοντωτικών εισφορών που του αναλογούν, το μαρτύριό του δεν τελειώνει εδώ. Και αυτό επειδή, πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές μετατράπηκαν σε φορολογικές εισφορές, καθώς συνδέονται με το καθαρό εισόδημα του αγρότη, του μηχανικού, του δικηγόρου, του ιατρού, του ελεύθερου επαγγελματία κ.α.»

* «Συνεπώς, ο τελικός λογαριασμός θα τους έρθει μόνο όταν θα ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Ένας λογαριασμός που θα είναι αυξημένος, καθώς θα περιλαμβάνει επιπλέον την εισφορά που θα προκύπτει ως ποσοστό πάνω στο νέο φορολογητέο εισόδημα, πλέον, των αναλογούντων προσαυξήσεων. Κάτι για το οποίο σήμερα επικρατεί πλήρης συσκότιση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]