Εντατικοποίηση στις ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

Πλειστηριασμοί – Γέφυρα 2: Τι θα συμβεί – Ποιoς ο ρόλος των δικαστηρίων
29 Ιανουαρίου, 2021
Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν 30 δισ. δάνεια με μόχλευση την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης
29 Ιανουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Εντατικοποίηση στις ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

29/01/2021

Σε συνεχείς ρυθμίσεις δανείων -ακόμα και εξυπηρετούμενων- προκειμένου να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία και την επανεκκίνηση της αγοράς μετά την πανδημία προχωρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες συνεχίζουν να ρυθμίζουν με αμείωτο ρυθμό γύρω στα 1 προς 5 δάνεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ήδη εξυπηρετούμενα που μπορεί να μετατραπούν σε κόκκινα και σε αυτά όπου υπάρχει μεγάλη δυσκολία και θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κάθε τρίμηνο οι τράπεζες ρυθμίζουν περίπου 12.000 “πράσινα” δάνεια, επιλέγοντας κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, με στόχο να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε κόκκινα. Άλλα τόσα είναι αυτά που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, ενώ γύρω στα 7.500 δάνεια αφορούν σε δανειολήπτες που έχουν εμφανίσει καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών, αλλά δεν θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.

Τα υπόλοιπα 4 στα 5 δάνεια αφορούν κυρίως εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είχαν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής ή άλλων ρυθμίσεων νομικής προστασίας. Ένα μικρό μέρος αφορά σε καταγγελμένες απαιτήσεις και διαγραφές δανείων.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το δεύτερο lockdown, οι τράπεζες είχαν ρυθμίσει δάνεια περίπου 33 δισ. ευρώ και είχαν προχωρήσει σε διαγραφές 1,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο χορηγήσεων 164 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ήταν περίπου 58 δισ. ευρώ. Από αυτά που ρυθμίστηκαν, σχεδόν το ένα τρίτο ήταν ήδη ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ τα δύο τρίτα ήταν ρυθμισμένα δάνεια αλλά είχαν γίνει πάλι κόκκινα.

Τα μέτρα στήριξης και τα μορατόρια (αναστολές δανείων) φαίνεται ότι συγκράτησαν την αύξηση των κόκκινων δανείων στην πανδημία. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι οι αποπληρωμές κόκκινων δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μεγαλύτερες κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τις δόσεις που καθυστέρησαν ή σταμάτησαν να καταβάλλονται.

Ωστόσο, η λήξη των αναστολών αναμένεται να δημιουργήσει πίεση στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, καθώς οι εννεάμηνες περίοδοι αναστολής έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν για τον μεγαλύτερο όγκο. 

Το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων των τραπεζών. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων). Τα δάνεια με αναστολή πληρωμών είναι σε ποσοστό 60% προς επιχειρήσεις και 40% προς φυσικά πρόσωπα. Ένα τρίτο των ρυθμίσεων αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος (33%), του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (17%), με τους κλάδους της μεταφοράς και αποθήκευσης (12%) και μεταποίησης (12%) να ακολουθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου βάσει του ΔΠΧΑ 9 (Stage 2). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Η τελευταία εκτίμηση των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος με βάση τα μακροοικονομικά μοντέλα της για τον υπολογισμό των νέων κόκκινων δανείων και τις πρόσφατες μακροοικονομικές παραδοχές, είναι για 8-10 δισ. ευρώ νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του έτους, χωρίς να είναι δυνατή η εκτίμηση του πληθυσμού που θα προέλθει από τους ενήμερους δανειολήπτες σε καθεστώς αναβολής πληρωμών. Συνεπώς, η ΤτΕ δεν αποκλείει το ποσό των νέων κόκκινων δανείων να ξεπεράσει τελικά τα 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική