Ενίσχυση κατά 562 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Προγράμματα κατάρτισης σε επιχειρήσεις 20 εκατ. ευρώ
13 Μαΐου, 2022
Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης στη Δράση των Λογιστών
13 Μαΐου, 2022
Δείτε τα όλα

Ενίσχυση κατά 562 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

13/05/2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τροποποίηση του προγράμματος για την έρευνα και καινοτομία “Ορίζων Ευρώπη” 2021-2022, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του κατά σχεδόν 562 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη διετία έχει ανέλθει πλέον σε σύνολο σχεδόν 16 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για το περιβάλλον, την υγεία και τις ψηφιακές προκλήσεις, καθώς επίσης η στήριξη των εκτοπισμένων ερευνητών της Ουκρανίας.

Από το πρόσθετο αυτό ποσό, τα 507,1 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις καινοτόμες αποστολές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα δημοσιευθούν 17 νέες προσκλήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, οι οποίες θα καλύπτουν τις αποστολές “Καρκίνος” (129,56 εκατ. ευρώ), “Μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος” (95 εκατ. ευρώ), “Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” (126,2 εκατ. ευρώ) και “Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030” (117,9 εκατ. ευρώ).

Η τροποποίηση περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη στήριξη ερευνητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν προηγουμένως στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος MSCA4Ukraine, που αποτελεί μέρος των δράσεων Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), 25 εκατ. ευρώ θα επιτρέψουν στους εκτοπισμένους ερευνητές να συνεχίσουν το έργο τους σε οργανισμούς υποδοχής πανεπιστημιακού ή μη χαρακτήρα στα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”. Επίσης θα τους στηρίξουν να επανεγκατασταθούν στην Ουκρανία, όταν καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ικανότητας έρευνας και καινοτομίας στην χώρα τους.

Ακόμη, εκατοντάδες Ουκρανοί επιστήμονες θα επωφεληθούν από την αύξηση του προϋπολογισμού με ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ στο επιστημονικό πρόγραμμα “Ανθρώπινα σύνορα” στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Επιστήμονες βοηθούν επιστήμονες” του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”. Επιπλέον, στην τροποποίηση ορίζεται ότι οι νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία, στη Λευκορωσία ή σε εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές της Ουκρανίας, δεν είναι επιλέξιμες για να συμμετάσχουν σε δράσεις που τυγχάνουν στήριξης από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν δεκτές κατά περίπτωση μόνο σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις.

Επιπλέον, μέσω της τροπολογίας προστίθεται σειρά νέων δράσεων για τη στήριξη του δυναμικού καινοτομίας της Ευρώπης. Όσον αφορά το σκέλος “ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας” του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”, θα υπάρξει συνέχιση της πρωτοβουλίας WomenTechEU με τριπλασιασμό του προϋπολογισμού (10 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη περισσότερων από 100 νεοφυών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες φέτος, καθώς και μια νέα δράση για τη δημιουργία και προαγωγή “επιχειρηματικών αγγέλων” στην ΕΕ (2 εκατ. ευρώ).

Η ενίσχυση συμπεριλαμβάνει τη στήριξη για τη δημιουργία συνεργατικών πλατφορμών και δικτύων στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας (6 εκατ. ευρώ), την εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση (3 εκατ. ευρώ), καινοτόμες λύσεις για το μέλλον της δημοκρατίας (3 εκατ. ευρώ) καθώς και τη στήριξη του παρατηρητηρίου καινοτομίας στον δημόσιο τομέα (1,5 εκατ. ευρώ).

Ο πρώτος γύρος των επικείμενων προσκλήσεων θα ξεκινήσει στις 12 Μαΐου 2022 και ο δεύτερος στις 24 Μαΐου 2022. Το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” είναι το πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 95,5 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία για το 2021-2027 και αποτελεί το διάδοχο πρόγραμμα του “Ορίζων 2020”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ