ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο σε 10 βήματα

Μέχρι Δευτέρα οι αιτήσεις για πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων της ΔΥΠΑ
9 Μαρτίου, 2023
Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αρχίζει η υποβολή – Ποια λάθη να προσέξετε
10 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο σε 10 βήματα

10/03/2023

Η προθεσμία για δηλώσεις και διορθώσεις λήγει στις 31 Μαρτίου 2023

Στις περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί λάθη ή παραλείψεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ή να διορθώσουν τις μεταβολές που είχαν πέρυσι στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Η προθεσμία για δηλώσεις και διορθώσεις λήγει στις 31 Μαρτίου, καθώς με βάση τα στοιχεία που θα είναι δηλωμένα στο Ε9 θα προσδιοριστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ακόμη, η πληρωμή αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο, σε 10 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως και το Φεβρουάριο του 2024.

Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις

Οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, ωστόσο, εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Aυτοί που πρέπει να προβούν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στο Taxisnet, είναι όσοι αγόρασαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο, ή μεταβίβασαν αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, είτε προέβησαν σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία επί ακινήτου, είτε κληρονόμησαν, είτε επειδή νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα είτε επειδή οι δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο δίνουν διαφορετική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους σε σχέση με εκείνη που έχουν δηλώσεις στην εφορία.

Οδηγίες της ΑΑΔΕ

Τα 10 βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι τα εξής:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετεΕ9
  2. Από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  3. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισάγετε ακίνητο,συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κλπ) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου, είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου, είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  5. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο,τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  6. Από το έτος 2013 και μετά, κατά τηνοριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  7. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτουπου θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης,ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 ΠΗΓΗ : NEWMONEY