Εξακολουθούν τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση δανείων από funds-servicers

Με αρρύθμιστα χρέη το 56% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
10 Οκτωβρίου, 2023
ΕΣΠΑ: Σύντομα η νέα Δράση με 50% επιδότηση για νέες Τουριστικές Επιχειρήσεις
10 Οκτωβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

 Εξακολουθούν τα προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση δανείων από funds-servicers

«Αποφεύγουν συστηματικά  να απαντήσουν εγγράφως σε αιτήματα των δανειοληπτών»

10/10/23

Νέα επιστολή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δανειολήπτες από την τακτική που ακολουθούν fundsservicers, απέστειλε στον διοικητή ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς

Όπως σημειώνεται: «Δεδομένου ότι δεχόμαστε συνεχώς διαμαρτυρίες από πολλά μέλη του συλλόγου μας, που έχουν συνάψει  επιχειρηματικά τραπεζικά δάνεια, τα οποία έχουν εκχωρηθεί σε funds-servicers, επανερχόμαστε σε προγενέστερη επιστολή μας, θέτοντας εκ νέου υπόψη σας τα εξής:

Οι ως άνω εταιρίες αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν εγγράφως  σε αιτήματα των δανειοληπτών,  τα οποία κατατίθενται αποκλειστικά και μόνο μέσω των πλατφορμών επικοινωνίας, προκειμένου να τους αποστείλουν εγγράφως στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την αιτιολόγηση λογιστικών εγγραφών δαπανών σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο και ειδικότερα αποφεύγουν να παράσχουν κάθε πληροφορία που αφορά στα εξής:

1) Βεβαίωση καταβληθέντων τόκων.

2) Αναλυτική καρτέλα δανειακών λογαριασμών.

3) Υπόλοιπο άληκτου κεφαλαίου δανείου

Η μόνη πληροφόρηση που είναι  στη διάθεσή τους, υπάρχει στην αρχική σύμβαση του κάθε δανείου όπου αναφέρει το επιτόκιο επιβάρυνσης των τόκων.

Ωστόσο, η εν λόγω πληροφορία δεν είναι η επαρκής ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εγγραφές στα λογιστικά  βιβλία, καθώς και η αποστολή των εξόδων αυτών στην πλατφόρμα my DATA.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λάθος εγγραφές εξόδων στα λογιστικά  βιβλία με επακόλουθο και την λανθασμένη αποστολή του εντύπου «Ν» για την φορολογία εισοδήματος της εκάστοτε εταιρείας.

Παρακαλούμε πολύ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη τακτική».

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ