Διπλασιασμός δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Κλειδώνουν 5+5 μέτρα στο «πακέτο» της ΔΕΘ
26 Αυγούστου, 2022
e-συμβόλαια ακινήτων: 27 σημεία για διόρθωση ή ακύρωση
26 Αυγούστου, 2022
Δείτε τα όλα

Διπλασιασμός δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

26/08/2022

Όλες οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο

Η Διάταξη για τον διπλασιασμό των δόσεων αποπληρωμής αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους προκειμένου να ρυθμίσουν την οφειλή τους προς τον ΕΦΚΑ. Δεν είναι μόνο οι 96.837 περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν ακόμα ενεργή την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, καταβάλλοντας κάθε μήνα το αντίτιμο που τους αναλογεί και πληρώνοντας ταυτόχρονα τις τρέχουσες εισφορές τους, όπως προκύπτει από την έκθεση χρέους του β’ τριμήνου που δημοσίευσε το ΚΕΑΟ.

Είναι και άλλοι τόσοι ασφαλισμένοι που ένα τρίμηνο νωρίτερα απώλεσαν την ίδια ρύθμιση, λόγω πρακτικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στο ύψος των δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι οφειλέτες που για τον ίδιο λόγο δεν είχαν καταφέρει να μπουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και τώρα που αυτές θα γίνουν 24 είναι πιθανό να βρουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη διαδικασία, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Την ίδια στιγμή, θα υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις που αφορούν την παραγραφή οφειλής, η οποία περιορίζεται εφεξής στη 10ετία και όχι στην 20ετία όπως όριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου». Αναμένεται ακόμη να καταργηθεί και η εισφορά 1% που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ).

Επίσης, θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης σε φορείς εκτός ΕΦΚΑ (π.χ. επαγγελματικά ταμεία), ενώ ξεχωριστά άρθρα στο νομοσχέδιο θα αφορούν τους ένστολους, αλλά και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι οι ξεναγοί. Παράλληλα θα υπάρχουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της λειτουργίας του ΤΕΚΑ, καθώς και για λειτουργικά θέματα του ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει αποφασιστεί να συμπεριληφθούν οι εξής διατάξεις:

Δόσεις ρύθμισης

Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Θα υπάρξει δικαίωμα μετατροπής στο νέο καθεστώς για όσους βρίσκονται ήδη σε καθεστώς καταβολής δόσεων, έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία επιβάρυνσή τους. Θα ορίζεται με σαφήνεια ότι η ρύθμιση θα παραμένει ενεργή μόνο εάν ο οφειλέτης καταβάλλει εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες εισφορές.

Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά 1% που παρακρατείται και καταλήγει στο ΤΠΔΥ. Είναι ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο η εν λόγω καταβολή να προσμετρηθεί στις τακτικές εισφορές που καταλήγουν στο εν λόγω Ταμείο, το οποίο χορηγεί εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους. Εάν, ωστόσο, επικρατήσει μόνο το σκέλος της κατάργησης της εισφοράς, τότε θα υπάρξει και ανάλογη βελτίωση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

Παραγραφή

Πρόκειται για εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έχει δημοσιευθεί ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Αφορά τις αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Εφεξής το όριο των αξιώσεων υποχωρεί στα 10 έτη, από 20 έτη που είχε τοποθετηθεί με τον «νόμο Κατρούγκαλου», καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη. Είναι πιθανό, μάλιστα, να ορίζεται ότι από το 2027 και μετά το όριο της παραγραφής θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, δηλαδή στην πενταετία.

Ξεναγοί

Σε ξεχωριστή διάταξη θα ορίζεται ότι εφεξής θα είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς. Έως τώρα αυτός ο κλάδος επαγγελματιών, που θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, δεν υπαγόταν σε αυτή τη διαδικασία.

Ένστολοι – Σώματα Ασφαλείας

Θα υπάρχει διάταξη για τη μάχιμη πενταετία που ισχύει για τους ένστολους και τα Σώματα Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Πρόκειται για τον χρόνο ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί υπό προϋποθέσεις και να προσμετρηθεί ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.

Διαδοχική ασφάλιση

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπονται εφεξής ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού. Ως τέτοιοι λογίζονται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Στην ίδια κατηγορία θα βρίσκονται και τα τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ). Αυτά είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ).

Το ίδιο θα ισχύει και για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας. Η διάταξη αναμένεται να ορίζει ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ημέρες ασφάλισης στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, εκ των οποίων οι 500 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Έως τώρα το αντίστοιχο όριο είναι 1.500 και 600 αντίστοιχα γι’ αυτά τα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΦΚΑ.

Πηγή: Ναυτεμπορική