“Δεύτερη ευκαιρία” για όσους έλαβαν μόνο προέγκριση από τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια

ΕΣΠΑ: Σύντομα η νέα Δράση με 50% επιδότηση για νέες Τουριστικές Επιχειρήσεις
10 Οκτωβρίου, 2023
ΑΑΔΕ: Διαγραφή ή «κούρεμα» προστίμων για τρεις στις δέκα προσφυγές
10 Οκτωβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

“Δεύτερη ευκαιρία” για όσους έλαβαν μόνο προέγκριση από τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου να έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων (“Σπίτι μου”), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όσοι έλαβαν ή λάβουν μόνο προέγκριση αποκλείονται οριστικά από τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

10/10/23

Αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης διευκρινίζουν στο Capital.gr πως όσα δάνεια δεν δοθούν στην τελευταία φάση καταβολής του δανείου σε οποιονδήποτε από τους 10.000 των οποίων οι αιτήσεις έλαβαν την τελική έγκριση (πχ γιατί προέκυψαν τεχνικά, νομικά ή άλλα προβλήματα σχετιζόμενα με την εκτέλεση της αγοραπωλησίας του ακινήτου) και έτσι δεν μπορούν να αποκτήσουν το ακίνητο αυτό, τότε το δάνειο το οποίο δεν θα δοθεί σε αυτόν θα δοθεί στον επόμενο “επιλαχόντα”.

Ο λόγος για όποιον έχει αιτηθεί δάνειο, έχει λάβει προέγκριση αλλά δεν ήταν από εκείνους που πρόλαβαν να βρουν ακίνητο προς αγορά προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν υποβληθεί περίπου 40.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”.

Από αυτές, κοντά στις 36.000 έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν προκύψει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

* Οι  12.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί καθώς πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

* Οι 24.000 έχουν λάβει προέγκριση. Από αυτές οι 10.000 έχουν λάβει τελική έγκριση, ενώ 14.000 δεν έλαβαν τελική έγκριση καθώς δεν πρόλαβαν να βρουν έγκαιρα ακίνητο και στο μεταξύ συμπληρώθηκε ο ανώτατος αριθμός δανείων.

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr από τη ΔΥΠΑ αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα όσα δάνεια (μεταξύ των 10.000)  “αποδεσμευθούν” από εκείνους οι οποίοι έχουν λάβει τελική έγκριση (λόγω τεχνικών, νομικών εμπλοκών κλπ.) θα δοθούν σε εκείνους (μεταξύ των 14.000) οι οποίοι έχουν λάβει προέγκριση και ταυτόχρονα έχουν βρει ακίνητο.

Τη σχετική ενημέρωση  (για τα ενδεχόμενα “αποδεσμευμένα” δάνεια) προς τις τράπεζες και όσους έχουν αιτηθεί δάνειο και έχουν λάβει προέγκριση θα την αναλάβει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Προτεραιότητα στη λήψη όσων δανείων “αποδεσμευθούν” θα έχουν όσοι από όσους έχουν λάβει προέγκριση δηλώσουν χρονικά πρώτοι ότι έχουν βρει ακίνητο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της πρώτης αίτησης στο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: CAPITAL