Δάνεια 6-7 δισ. ευρώ θα εντάξουν οι τράπεζες στο πρόγραμμα «Γέφυρα»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Σε θέση «μάχης» οι τράπεζες ενόψει Ταμείου Ανάκαμψης
27 Νοεμβρίου, 2020
Πώς θα μοιραστεί «ζεστό» χρήμα 19,7 δισ. του νέου ΕΣΠΑ
27 Νοεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Δάνεια 6-7 δισ. ευρώ θα εντάξουν οι τράπεζες στο πρόγραμμα «Γέφυρα»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

27/11/2020

Δάνεια της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα εντάξουν τελικά στο πρόγραμμα “Γέφυρα”, στο οποίο βασίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την αντιμετώπιση των δανείων που βρίσκονται σε μορατόριουμ πληρωμών από την 1η/1/2021.

Μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τις τράπεζες των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, οι αιτήσεις που θα εγκριθούν για να λάβουν την κρατική επιδότηση θα αφορούν περίπου 100.000 δάνεια με μέσο υπόλοιπο 70.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν, έχουν εγκριθεί 87.000 αιτήσεις. Όσες αιτήσεις απορρίπτονται, “κολλάνε” στα κριτήρια του κορονόπληκτου δανειολήπτη ή στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Σημειώνεται ότι αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των υποβληθεισών αιτήσεων, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα ακολουθήσει η φάση καταβολής της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου, για 9 μήνες. Καταβολή που θα ξεκινήσει:

– Από τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. οι καταβολές έχουν ξεκινήσει), για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.

– Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθείστο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.

– Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος για τις επιδοτήσεις των δανείων, συνδεόμενων με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ενώ, η κρατική επιδότηση των “κόκκινων” δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Μετά την έναρξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

– 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,

– 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,

– 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

– 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Πηγή: Capital.gr