Χρέη Εφορίας: Με ΠΝΠ δίνονται οι 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις

Την 1η Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προστασία πρώτης κατοικίας
28 Ιουνίου, 2019
Στις 93.000 € η μέση ενίσχυση για τις ΜμΕ μέσω «Εργαλειοθήκης»
28 Ιουνίου, 2019
Δείτε τα όλα

Χρέη Εφορίας: Με ΠΝΠ δίνονται οι 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις

28/06/2019

Επεκτείνεται και για νομικά πρόσωπα με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ η ρύθμιση των 120 δόσεων. Το μέτρο ισχύει και για όσες έχουν ήδη υπαχθεί στην ήδη ψηφισμένη ρύθμιση οφειλών.

Την πόρτα των 120 δόσεων και για τις επιχειρήσεις οι οποίες με τα έως σήμερα δεδομένα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις ( για έκτακτες ) ανοίγει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το περιεχόμενο της οποίας ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις «επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση».

Μέχρι τώρα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση οφειλών ήταν περιορισμένη καθώς ο περιορισμένος αριθμός δόσεων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την ένταξη οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο το οποίο είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή υπήρχε πρόβλεψη για 18-24 δόσεις προκειμένου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων την οποία τροποποίησε στη συνέχεια η κυβέρνηση προς το ευνοϊκότερο (24-36) χωρίς όμως και πάλι οι διατάξεις να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Πρακτικά, μετά την ενεργοποίηση της ΠΝΠ – για να συνεχίσει να ισχύει προϋποθέτει κύρωση από τη Βουλή εντός 40 ημερών- οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ θα μπορούν να αντιμετωπιστούν έναντι της ρύθμισης όπως και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για τους ως άνω οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.

Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα του «δίνει» η πλατφόρμα , θα κερδίζει μεγαλύτερη μείωση τόκων και προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% τόκων και προσαυξήσεων.

Πηγή: Euro2day.gr