Χρ. Σταϊκούρας: Κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ θα “σβήσει” ο Ηρακλής

Τι θα ισχύσει για τις εισφορές μελών και διαχειριστών ΙΚΕ το 2020
20 Δεκεμβρίου, 2019
EBRD: Στηρίζει την χρηματοδότηση του ελληνικού εμπορίου με πιστωτική γραμμή στην EθνικήFactors
20 Δεκεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Χρ. Σταϊκούρας: Κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ θα “σβήσει” ο Ηρακλής

20/12/2019

Ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων χαρακτήρισε το σχέδιο “Ηρακλής” ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Ολομέλεια της Βουλής. “Θα παρέχει λύσεις στους δανειολήπτες που ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητές τους αλλά με δίκαιο τρόπο για τους συνεπείς” τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο ύψος των “κόκκινων δανείων” ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι “σήμερα είναι 81 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 33%  έναντι του ιστορικού υψηλού 107 δισ. ευρώ το 2016″.

Θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων, ύψους 30 δισ., πλέον του 40%. Η μείωσή τους θα είναι υψηλότερη της συνολικής μειώσής τους την τελευταία 4ετία”.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με την παρούσα νομοθετική λύση επιδίωξη είναι οι τράπεζες να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης. “Η αναγκαία και ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί για την κυβέρνηση και συνολικά για την οικονομία, ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση” ανέφερε. “Θα ξεκλειδώσει την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης, θα ενισχύσει τις νέες επενδύσεις, την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την αξιοποίηση αδρανών πόρων”.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το σχέδιο Ηρακλής είναι σχέδιο συρρίκνωσης των κόκκινων δανείων, προσαρμοσμένο στην κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. “Έτσι ενισχύεται η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και ανοίγεται ο δρόμος για επέκταση, δηλαδή παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δηλαδή για την αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην καταστροφική διαχείριση τόσο το εξάμηνο με ΥΠΟΙΚ το ΓιάνηΒαρουφάκη, όσο και γενικότερα στην διακυβέρνηση Συριζα λέγοντας πως παρέλαβε μια οικονομία με ανάπτυξη 0,8% το 2014 την οποία ‘γύρισε’ σε ύφεση. Τόσο για το ύψος της ανάπτυξης που παρέλαβε ο Συριζα, όσο και για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ενώ στις αιτιάσεις των βουλευτών και πρώην υπουργών Νίκου Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλου για τις εγγυήσεις του δημοσίου στις τράπεζες με το σχέδιο “Ηρακλής” ύψους 12 δισ., σημείωσε ότι επί Συριζα δόθηκαν 85 δισ. ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες πλέον του ELA. “Άρα μην μας λέτε εσείς για τα 12 δισ”, πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική