Αποσυμφόρηση χρεών και τόνωση ρευστότητας με 240 δόσεις

Εξετάζεται επανένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις που έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη
21 Μαΐου, 2021
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Έως την 1η Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων
21 Μαΐου, 2021
Δείτε τα όλα

Αποσυμφόρηση χρεών και τόνωση ρευστότητας με 240 δόσεις

21/05/2021

Σχέδια του ΥΠΟΙΚ για νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα αφορά οφειλές

Ρύθμιση «ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις και φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και βρίσκονται πάντα υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των αναγκαστικών μέτρων και την απειλή κατασχέσεων των κινητών και ακινήτων τους, μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης που λαμβάνει για τη μετά πανδημία εποχή.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει προς έγκριση από τους θεσμούς νέα ευνοϊκή ρύθμιση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, σε έως και 240 δόσεις, με στόχο αφενός να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι με το πέρας των ευνοϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί και των «πακέτων» που έχουν ήδη χορηγηθεί θα αρχίσει και το «κυνήγι» για την είσπραξη των χρεωστούμενων και δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν να βρεθούν μπροστά σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο, αφετέρου να ενισχυθούν και οι εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατραπούν σε «βουνό» τα χρέη και έτσι να κινδυνεύσει η υλοποίηση των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που σχεδιάζονται και ήδη πολλά από τα οποία έχουν λάβει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό σχέδιο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «από τον Ιούνιο θα υπάρχει ρύθμιση οφειλών συνολικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο έως 240 δόσεις».

Στην περίπτωση που φυσικά προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο θα ικανοποιηθεί και ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια γενναία ρύθμιση που θα ανακουφίζει όχι μόνο τους πληγέντες από την πανδημία, αλλά γενικότερα όλους τους φορολογούμενους οι οποίοι θα μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους χωρίς το «άγχος» της εφορίας, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη νέα εποχή που θα ξημερώσει μετά την επέλαση του Covid-19.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Ιανουαρίου – Μαρτίου, ήταν 2,164 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, παλαιό και νέο, ανέρχεται στα 109,077 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη, από 24,019 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στα 24,214 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ το πραγματικά εισπράξιμο ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται πλέον στα 84,863 δισ. ευρώ.

Οι τρέχουσες οφειλές

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Έκτακτες οφειλές

Από την άλλη πλευρά, για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αρρύθμιστες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, που βαραίνουν τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού και έχουν συσσωρευτεί κατά το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μπορούν να εξοφληθούν σε μία δόση, μέχρι το τέλος του 2021, ή σε 24-48 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ειδικότερα, για τις βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης έχει παραταθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Ποιοι δικαιούνται παράταση

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί, την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 31-12-2021 και τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

ε) Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

στ) Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.

Ζητούμενο ο ρεαλισμός

Με στόχο να κινηθεί η τουριστική κίνηση στο 40% του 2019 «άνοιξε πανιά» η βαριά βιομηχανία της χώρας, προσδοκώντας σε μια σεζόν που θα «επουλώσει» τις «πληγές» της περσινής χρονιάς. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι «σε κάθε βασικό υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο».

Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε επίσης «ρεαλισμό» όσον αφορά τα μέτρα ρύθμισης χρεών και διαγραφής τους, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή που προβλέπει «κούρεμα» οφειλής, υπενθύμισε ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί και η εξόφλησή τους έχει μετατεθεί για το 2022 και μετά σε 24 ή 48 δόσεις, αλλά και στο πρόγραμμα «Γέφυρα» με το οποίο καλύπτονται οι δόσεις ενήμερων και μη τραπεζικών υποχρεώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επιστρέψουν στην αγορά τα περισσευούμενα από το «Γέφυρα 2», τόνισε ότι «μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει τίποτα στον προϋπολογισμό, αλλά έχουμε αβγατίσει ό,τι έχει περισσέψει».

Όπως είπε, τα διαθέσιμα προς στήριξη ποσά είναι 630.000 ευρώ κι έχει αξιολογηθεί περίπου το 1/5 του ποσού.

Κατώτατος μισθός – ενοίκια – πλειστηριασμοί

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο αύξησής του, ενώ για τα ενοίκια του Ιουνίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο στο τέλος του τρέχοντος μηνός. «Το πρόγραμμα Γέφυρα αφορά στο να βοηθήσει τους πολίτες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε ότι είναι σε αναστολή οι πλειστηριασμοί για όσους πλήττονται από την πανδημία, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η πρώτη κατοικία εξακολουθεί να προστατεύεται πλήρως μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 και όσοι πλειστηριασμοί προγραμματίζονται αφορούν μόνο μεγάλες περιουσίες.

Σχετικά με τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων και την κάλυψή τους από το κράτος, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα τεθεί σε υλοποίηση από τον επόμενο μήνα, ώστε να γίνει αφαίρεση της βοήθειας που χορηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, ενώ αποκάλυψε ότι ναι μεν το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, καθώς το κονδύλι είναι περιορισμένο, όμως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να καλυφθούν και επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων.

Πηγή: Ναυτεμπορική