Από 1ης Ιουλίου ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία, λιανεμπόριο

Επιτόκια: Ερχεται το ψαλίδι από την ΕΚΤ – Πώς θα επηρεαστούν οι Έλληνες δανειολήπτες
6 Ιουνίου, 2024
Πότε η ΑΑΔΕ σβήνει χρέη φορολογουμένων
7 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Από 1ης Ιουλίου ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία, λιανεμπόριο

06/06/2024

Από 1ης Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό και στον επισιτισμό

Tα Χριστούγεννα του 2024, τουλάχιστον 1,2 εκατ. μισθωτοί θα είναι υποχρεωμένοι να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς βάσει του χρονοδιαγράμματος την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί το μέτρο υποχρεωτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον τουρισμό και στον επισιτισμό, με υποχρεωτική εφαρμογή στο τέλος του έτους. Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τους εργοδότες και θα διασφαλίζει τους εργαζομένους, χωρίς όμως παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ισχύει ήδη για τράπεζεςσούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένουςασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security) και ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού). Από την 1η Ιουλίου εντάσσονται υποχρεωτικά επιχειρήσεις των κλάδων της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, ενώ σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, πιλοτικά, σε επισιτισμό και τουρισμό, ώστε προς τα Χριστούγεννα περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενοι σε μεγάλους και κρίσιμους κλάδους της οικονομίας να καλύπτονται από την υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας. Κι όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, εκτός από τα προφανή οφέλη του μέτρου στην αγορά εργασίας, με τον έλεγχο της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης, τον περιορισμό των απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και τη δημιουργία κλίματος υγιούς ανταγωνισμού στο εγχώριο επιχειρείν, η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από το σύνολο της αγοράς αποτελεί ένα σημαντικό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερα η χρήση του μέτρου της απολογιστικής δήλωσης των αλλαγών στα ωράρια εργασίας μειώνει τη γραφειοκρατία, καθώς οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απολογιστική χρήση θα μπορούν να μη στέλνουν στο σύστημα «Εργάνη» τις μεταβολές των ωραρίων ή ακόμη και τις υπερωρίες πριν από την πραγματοποίησή τους. Οι δηλώσεις θα γίνονται στο τέλος του επόμενου μήνα. Αυτό δίνει, σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά, στους εργοδότες τη δυνατότητα να χειρίζονται καλύτερα τις έκτακτες μεταβολές ωραρίου των εργαζομένων ή τυχόν υπερωριών. Αλλωστε, κυρίως σε βιομηχανίες αλλά και σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Αν μάλιστα αυτές λαμβάνουν χώρα σε ώρες που δεν λειτουργούν τα λογιστήρια, τότε η διαδικασία γνωστοποίησης στο σύστημα «Εργάνη» είναι ακόμη πιο σύνθετη. Παράλληλα, παρέχεται και το δικαίωμα «ευέλικτης προσέλευσης» στον εργαζόμενο, δύο ώρες από την κατά κύριο λόγο έναρξη της εργασίας. Αυτό σημαίνει πως εάν κάποιος αργήσει για μισή ώρα, να μπορεί να παραμείνει μισή ώρα αργότερα προκειμένου να συμπληρώσει το 8ωρό του, χωρίς αλλαγές βέβαια στη φύση της απασχόλησής του (ευέλικτη προσέλευση δεν σημαίνει ευέλικτη εργασία).

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr