13/09/2024
Οι όροι για τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα:
Ανοικτά προς την υποβολή αιτήσεων παραμένουν τα προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων, μέσω αλλαγής συσκευών, και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.
Πρόκειται για τα προγράμματα: α) «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και β) «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με συνολικό προϋπολογισμό 282,35 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ή με τη συμπλήρωση 9.700 επιχειρήσεων, που αποτελεί τον αριθμό – ορόσημο που έχει τεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης και απορρόφησης των πόρων του ΤΑΑ.
1. «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις»:
Στόχος του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις», που χρηματοδοτείται με 105,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας -κατά συνέπεια και των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2)- τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο μέγιστος προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι τα 20 χιλ. ευρώ, με το ποσοστό της επιδότησης να ανέρχεται στο 50%. Δηλαδή το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και τα 10 χιλ. ευρώ. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ο μέγιστος προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να ανέλθει σε 25 χιλ. ευρώ, ενώ το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται στο 40%. Συνεπώς, και γι’ αυτές τις κατηγορίες επιχειρήσεων το μέγιστο ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 10 χιλ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, καθώς δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.
Μέσω του προγράμματος, παρέχεται ενίσχυση στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, όπως:
– Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
– Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
– Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από τον μετρητή του δικτύου).
– Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.
Ενισχύονται υφιστάμενες επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθοι όροι και προϋποθέσεις:
α) Δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.
β) Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
γ) Έχουν ιδρυθεί/συσταθεί έως τις 31/12/2023.
δ) Υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
ε) Έχουν εκδώσει το πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ή τον ενεργειακό έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή το υποβάλλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.
Οι κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών και τα ανώτατα όρια αυτών έχουν ως εξής:
Στην κατηγορία «Εξοπλισμός», οι επιλέξιμες δαπάνες μπορούν αθροιστικά να κυμαίνονται από 0% έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα:
Στις δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες, αυτές μπορούν αθροιστικά να κυμαίνονται από 0% έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα:
2. «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»: Το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», που χρηματοδοτείται με 176,75 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κάποιον από τους εξής κλάδους: εμπόριο και άλλες υπηρεσίες και τουρισμός.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνες, οι οποίες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση, έχουν δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες.
Οι ενδιαφερόμενες για ενίσχυση από το πρόγραμμα επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και έκθεσης ενεργειακού ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης. Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:
Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε ποσοστό έως 7% του επιλέξιμου προϋπολογισμού και με ανώτατο όριο τις 30 χιλ. ευρώ.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω:
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.