Ανοίγει η στρόφιγγα του ΕΣΠΑ

Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων έως 31 Ιουλίου
22 Ιουλίου, 2015
Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων
24 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Ανοίγει η στρόφιγγα του ΕΣΠΑ

24/7/2015

O υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με κύριο θέμα τη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και το νέο αναπτυξιακό των 35 δις. Κύριος στόχος είναι να απελευθερωθούν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά στο νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (σχέδιο Γιούνκερ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 35 δις ευρώ, που προορίζονται για το ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 20 δισ. προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Αποτελούν μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωσυνόδου της 12ης Ιουλίου.

Οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον Ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις Ελληνικές Αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Τέλος, για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι, απαιτείται η σύμφωνα γνώμη, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Σταθάκης δήλωσε: , «οι προτάσεις αυτές είναι πολύ θετικές και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ρευστότητας με εμπροσθοβαρείς πληρωμές και παροχή ευελιξίας για την αποπληρωμή των έργων. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ικανές αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής, ώστε να εφαρμοστούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Εξαιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2015 και για να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική ασφάλεια που δημιουργούν οι νέες προτάσεις απαιτείται η άμεση συνεργασία και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσω να δουλεύω με τις Ελληνικές Αρχές στα πλαίσια της Ομάδας Υψηλής Επαφής, που επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθεί όλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013 και να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της Ε.Ε., που προγραμματίζονται για την περίοδο 2014-2020».

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης έκανε και η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου: «Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Σταθάκη ήταν φιλική και απέφερε καρπούς. Συμφωνήσαμε να έχουμε διαρκή διάλογο, καθώς μία στενή συνεργασία της Επιτροπής με τις Ελληνικές Αρχές είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής σε όρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Προσωπικά δεσμεύτηκα να προσφέρω όλη τη βοήθεια που θα απατηθεί τα επόμενα χρόνια και προτίθεμαι να πάω στην Ελλάδα αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσω στις Διαχειριστικές Αρχές πώς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτές τις νέες δυνατότητες και να διασφαλίσω άμεση, αποτελεσματική και στρατηγική χρήση των κεφαλαίων, έχοντας στην καρδιά τα καλύτερα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών».