Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες

φορολογικά έσοδα
Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ
27 Νοεμβρίου, 2024
έρευνα και καινοτομία
Μεγάλες φορολογικές απαλλαγές στις επιχειρήσεις για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία
27 Νοεμβρίου, 2024
φορολογικά έσοδα
Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ
27 Νοεμβρίου, 2024
έρευνα και καινοτομία
Μεγάλες φορολογικές απαλλαγές στις επιχειρήσεις για δαπάνες σε έρευνα και καινοτομία
27 Νοεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες

27/11/2024

Πώς προσεγγίζουν τον κλάδο τα ξένα funds – Αιχμή του δόρατος ο προβληματισμός για τα επιτόκια – Τι έγινε στο συνέδριο της JP Morgan και η συνέχεια με το συνέδριο των Morgan Stanley και ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Ενα δαιδαλώδες  τοπίο με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις επιχειρούν να ανιχνεύσουν πια οι αναλυτές των διεθνών οίκων στα road shows που ολοκληρώνονται στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο με το συνέδριο της Morgan Stanley σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο (Greek Investment Conference), ενώ τον κύκλο του 2024  κλείνει το συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη μια εβδομάδα αργότερα.

Αιχμή του δόρατος τα επιτόκια που δίνουν το στίγμα του προβληματισμού για τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τρεις άξονες από τον Αντρέα Ορσέλ

Μια προσέγγιση πολύ διαφορετική από αυτές που έχουμε μέχρι στιγμής ακούσει επιχείρησε ο Αντρέα Ορσέλ, CEO της Unicredit, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο κατά τη διάρκεια του road show της JP Morgan στο Λονδίνο που έληξε την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο και της διασυνοριακής προοπτικής  της ιταλικής τράπεζας (σ.σ. “επιχείρηση” Commerzbank) o κ. Ορσέλ εμφανίστηκε μάλλον αισιόδοξος παρά τις δεδομένες αντιξοότητες που δημιουργεί το διεθνές τοπίο, στήριξε δε το σκεπτικό του σε τρεις κοστολογημένους άξονες:

– Tην επικείμενη παύση του πολέμου στην Ουκρανία που θεωρεί δεδομένο μετά την εκλογή Τράμπ. Αυτό θα φέρει νεό κύμα επενδύσεων στη Γηραιά Ηπειρο σημείωσε
Τις γερμανικές εκλογές το Φεβρουάριο που θα απαλλάξουν την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης από την πολιτική αστάθειά της η οποία εν τέλει οδηγεί ολόκληρη την Ευρώπη σε αδυναμία.
Τη μείωση των επιτοκίων που μπορεί εν πρώτοις να χαρακτηρίζεται ως κάτι αρνητικό για τις τράπεζες. Η πρόκληση ωστόσο είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να ισχυροποιήσουν τις εργασίες τους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων. Και όλο αυτό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που δεν θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση.

Σταθμισμένα ερωτηματολόγια από τους ξένους επενδυτές

Τα βασικά θέματα για τα οποία ρωτήθηκαν οι τράπεζες στο συνέδριο της JP Morgan αφορούσαν:

– Tη ευαισθησία των ισολογισμών σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων
– Την πιστωτική επέκταση
– Τα μερίσματα

Το θέμα του DTC έπαψε να απασχολεί τους επενδυτές οι οποίοι ωστόσο αναπτύσσουν σταδιακά διεθνική ατζέντα επιχειρώντας να δουν τις προοπτικές του κλάδου όχι μόνον μέσα από τα μεγέθη του αλλά από ένα διεθνές τοπίο που τον καθορίζει.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο κίνδυνος κλίματος κυριαρχούν στις συζητήσεις με τους αναλυτές και τα επιμέρους θέματα κοστουλούνται πλέον βάσει των κινδύνων αυτών. Δηλαδή πόσα δάνεια θα δοθούν, τι επιπλέον κεφάλαια θα απαιτηθούν για την κάλυψη των παραπάνω κινδύνων.

Το συνέδριο των Morgan Stanley και ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Στο συνέδριο της Morgan Stanley με το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι εκ νέου μερικά από τα πιο μεγάλα ονόματα διεθνών οίκων επενδεδυμένων στο Χ.Α. ή που διερευνούν παρόμοια επένδυση το 2025. Αλλωστε αυτά είναι και τα τελευταία συνέδρια πριν οι αναλυτές κλείσουν τα βιβλία τους.

Ανάμεσα στους οίκους ξεχωρίζουν οι Fiera Capital,  Schroder Investment, Intercapital Asset Management, Morgan Stanley, Millenium Partners, Fidelity, Lazard Asset Management, JP Morgan,  Amundi Asset Management κ.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο συνέδριο έχει ελληνικό χρώμα και ταυτότητα και πως οι ανησυχίες των επενδυτών θα κινηθούν και σε θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στο πλαίσιο της διαβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας αν και καθόλου δεν έχει περάσει σε επίπεδο διεθνών οίκων η παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr